29 december 2004

Kerst en meer in Freetown...

Toch nog een weblog in 2004 ;-) Het bleek dat er meer mogelijkheden waren dan we dachten om op internet te gaan. Kerst is voorbij, we hebben genoten van een totaal ander ingevulde, maar goede en vreugdevolle Kerstdienst. Oud en Nieuw is in het vooruitzicht, we zijn benieuwd wat dat gaat brengen. Hoe vergaat het ons verder in Freetown?

Goed, het is geweldig om Sjoukje's leefomgeving en een stukje van haar werk te zien. De afstand tussen Sierra Leone & Mali geografisch gezien is niet al te groot, het is allebei West-Afrika zou je zeggen. Maar toch gaat die vlieger niet helemaal op. Het is interessant en leuk om de overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen beide landen met elkaar te bespreken.

Een groot verschil tussen Sierra Leone en Mali is, dat de eerste een Engelse kolonie was, de tweede een Franse. En dat werkt door in vele aspecten binnen de maatschappij. In Sierra Leone verbaasden we ons bijvoorbeeld over de hoeveelheid (Engelse) kerken die we zagen toen we Freetown binnenreden. In Mali voeren de moskeeën toch echt de boventoon, kerken zijn nauwelijks tot niet zichtbaar. In Mali 'tolereert' men zogezegd christenen, in Sierra Leone wordt onze pick-up met Mission Protestante CMA hartelijk binnengehaald.

Sierra Leone / Freetown is druk bezig met de wederopbouw van hun land, na een burgeroorlog die in februari 2002 officieel zijn einde vond. De gevolgen van de oorlog zijn op sommige gebieden nog duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld in de hoeveelheid invaliden die te zien zijn in de straten. Het duidelijkst echter is de oorlog 'zichtbaar' in de harten (en dus de houding) van de Sierra Leonezen. En dan te bedenken dat iedereen de oorlog mee heeft gemaakt, oud én jong. Het is tenslotte nog maar ruim 2 jaar geleden.

Qua ligging & klimaat verschillen beide landen duidelijk. Zo is Freetown een schiereiland omgeven door (jawel!) de zee en bergen, en ligt Mali ook tussen de bergen, maar absoluut niet aan de zee ;-) Hebben we het in Freetown 's nachts en overdag gewoon 'plakkend' warm, in Bamako is het toch even anders. Daar hebben we het momenteel 's nachts koud (trekken gauw een deken over ons heen) en overdag 'droog' warm. En zo zijn er vele verschillen én overeenkomsten op te noemen. Wat we nu niet gaan doen, want dan wordt deze weblog véeeeeélllllll te lang...

We genieten in ieder geval met volle teugen van ons bezoek aan Sjoukje in Freetown en zullen, D.V., 2 januari weer terugreizen naar huis. Een autorit die toch wel 2 dagen in beslag zal gaan nemen, hebben we op de heenreis ervaren ;-)

Geen opmerkingen: