25 augustus 2006

Terug in Koutiala

Momenteel zijn we een paar dagen in Koutiala, om o.a. de situatie van de internetverbinding(en) te bekijken. In de tijd dat we in Nederland waren is de bliksem op het zendingskantoor ingeslagen. Ook werkte de internetverbinding op het ziekenhuisterrein niet naar behoren.

In vier maanden tijd hebben zich op internet- en computervlak dan ook geregeld wat problemen voorgedaan. Anco is momenteel de dingen aan het bekijken, met een Malinees aan zijn zijde. Het wordt toch tijd dat er een Malinees wordt opgeleid in Koutiala, om deze technische werkzaamheden te doen. Enthousiast is hij in ieder geval, nu nog proberen de kennis over te dragen.

Het is goed om te zien hoe het vrouwen- en kinderziekenhuis in Koutiala draait. Een gemiddelde maandag geeft al gauw 50-60 patiënten. Dit is dan ook de drukste dag van de week. Buiten dat ontvangt het ziekenhuis zo'n 30 patiënten per dag. Hun naam is over het hele land bekend. Wij hebben bijvoorbeeld onze dominee en zijn vrouw uit Bamako meegenomen, voor een algehele check-up.

Vandaag heb ik in het ziekenhuis rondgelopen en de sfeer is echt goed. Zo anders over het algemeen, dan in een overheidsziekenhuis. Je merkt door alles heen de liefde voor elkaar en anderen. Het grappige is wel, dat Malinese vrouwen over het algemeen naar het ziekenhuis komen, bevallen en dan de volgende dag naar huis willen. Omdat manlief op een warme maaltijd wacht. Hoezo cultuurverschillen?

Het team, zowel Europees, Amerikaans als Malinees wordt hechter. Het was duidelijk dat er niet alleen gewerkt wordt met elkaar, maar vooral ook gelachen. Ook geeft onze Amerikaanse collega Daniel Nesselroade regelmatig trainingen en cursussen over specifieke onderwerpen. Het was echt heel gaaf om het ziekenhuis draaiende te zien.

Gemiddeld worden er ook 1-2 bevallingen per dag gedaan. Dit is een goed teken, helemaal omdat Mali de hoogste plaats inneemt als het gaat om moedersterfte voor, tijdens of na de bevalling.

Ons plan is nog tot zondag of maandag in Koutiala te blijven. Om op deze manier een duidelijk beeld te krijgen van het (technisch) werk dat nog moet worden verzet. Ook ben ikzelf begonnen met het vastleggen van alle CAMA-zendingswerkers. Aan de hand van een up-to-date foto en een korte introductievideo.

Het idee ligt er, om een interactieve website te maken, waarop de kaart van Mali wordt afgebeeld. Door op de foto te klikken wordt het filmpje van de betreffende zendingswerker gestart. Ook zou het leuk / goed zijn om een contactmogelijkheid te creeëren, bijvoorbeeld door middel van een chat/e-mail mogelijkheid. Om op deze manier het contact tussen veld en thuisland te vergroten. We zullen zien...Ons team kent vele culturen en dus ook gedachten ;-)

Geen opmerkingen: