21 augustus 2006

Culturele verschillen

Grappig is dat, hoe culturele verschillen je ineens weer kunnen opvallen. Na een verlof van 4 maanden (toch 1/3 jaar) vielen me bepaalde verschillen tussen Mali en NL weer extra op. Een topje van de ijsberg...

Onderstaande situatie overkwam ons meerdere keren. We ontmoetten iemand weer voor de eerste keer na onze terugkeer en de conversatie ging ongeveer zo:”Hallo, Anco / Ewien, hoe gaat het met je? Je hebt een goede tijd gehad zie ik, je bent gegroeid!”. Vertaal dit even terug naar de NL'se maatschappij. Wat doe je daar vooral NIET? Juist ja, over je gewicht (of dat wat er bij gekomen is) praten. Vooral niet aan het begin van een gesprek.

Hier in Mali ligt dit echter anders. Het viel ons extra op weer, dat zodra een Malinees welgesteld is, hij over het algemeen ook – vergeleken met de armere laag – een stuk dikker wordt. Ook vrouwen, na hun huwelijk, nemen in gewicht toe. Hiermee suggereer ik echter niet dat dat in NL niet hetzelfde is, maar daar spreken we er tenminste niet zo direct over ;-)

Een andere situatie waarin we terecht kwamen van de week, kon in onze ogen ook alleen plaatsvinden in Mali / Afrika. De eerste week kwamen er internetvragen op Anco af. Connecties die niet werken, vanwege het onweer of de harde wind in Mali de laatste tijd. Eén van de betere doorgeefpunten voor een goede connectie is het Ministerie van Financiën. Dit gebouw staat namelijk bovenop een heuvel, goed uitkijkend over Bamako.

Laat nu ook net 'daar' het probleem liggen dat een aantal collega's geen internet hebben. Dit bleek te liggen aan de antenne die door de wind van richting was veranderd. Een niet al te moeilijk probleem om op te lossen, mits ....'de man met de sleutel' er is.

Wat bleek toen wij eind vorige week bij het Ministerie aanklopten? De 'man met de sleutel', naar het dak wel te verstaan, was met verlof. Maandag zou hij wel weer terug zijn in Bamako. Of iemand een andere sleutel heeft? Nee, nee, niemand anders heeft een sleutel. Of we zo vriendelijk zouden willen zijn tot maandag te wachten?

Als men in Mali echter maandag zegt, kun je er gerust een paar dagen bij optellen, in het gunstige geval ;-) Vandaag waren we dan ook wel zo slim om onze Malinese vriend Madany mee te nemen. Gewoon voor de zekerheid! En ja hoor, 'de man met de sleutel' was nog niet gearriveerd...Hij zou zich in Koulikoro, enkele kilometers van Bamako bevinden.

Vriend Madany heeft hem vandaag meerdere keren gebeld, om er zeker van te zijn dat we nu écht de sleutel zouden krijgen. En ja hoor, rond enen was het een feit. 'De man met de sleutel' kwam speciaal voor ons naar Bamako, om de sleutel te brengen. En toen was het probleem dan ook binnen 'no time' opgelost. Weer een paar mensen blijgemaakt vandaag....Maar dan wel op een Malinees tempo ;-)


1 opmerking:

Anoniem zei

In Nederland krijg je wel meteen iets te horen als je bent afgevallen :-)
'O, wat ben je afgevallen', 'Was ik te dik dan?!'

Misschien hebben we daarin dan toch iets gemeenschappelijks met de Malinezen.

groet,
Thera