17 augustus 2006

Eerste dagen Mali

De eerste dagen terug in Mali zijn weer wennen, maar ook erg bekend. Je weet voor zo'n tweede termijn waarnaar je terug keert. Zo hebben we boodschappen gedaan in dezelfde vertrouwde winkel, halen we ons fruit bij onze vaste fruitdame en ga zo maar door...

Ook de krekels 's nachts en zelfs de roep van de moskeeën klinken vertrouwd. Tijdens deze eerste dagen wordt er ook van je 'verwacht' dat je mensen bezoekt, al is het alleen maar om te groeten. Ook gaat het al vrij snel de ronde wanneer iemand weer terug is van weggeweest. Wacht je te lang, dan zullen ze zelf naar je toekomen, als je een goede relatie met hen hebt.

Leuk was het om onze leraar van de bijbelschool/ zendingsjaar ETH op straat tegen te komen. We wisten dat hij nog tot morgen in Bamako zou zijn, en besloten hem op het zendingskantoor op te gaan zoeken. Al rijdend merkte Ewien opeens op: hey, dat lijkt René wel...Even goed kijken en ja hoor, daar liep hij langs de kant van de weg.

Na bij hem Nederlandse koffie te hebben gedronken, hebben we hem ons (vernieuwde) huis laten zien. Het was heel goed en leerzaam om bij te kletsen. René en zijn vrouw Cecilia – die nog regelmatig voor haar werk terugkomt naar Mali – zijn vele jaren werkzaam geweest op het Maliveld.

René was hier ook met een speciale reden. Onze velddirecteur had hem gevraagd een demografisch onderzoek te doen in de stad Ségou. In deze stad bezit CAMA een stuk grond, waar jaren niets mee gedaan is. Het verlangen hiermee iets te doen groeide in de loop der jaren en om die reden was René gevraagd, samen met een Malinese dominee, Ségou sociaal in kaart te brengen. En dat heeft hij gedaan! Erg leerzaam voor ons om van te horen.

Zo vullen we onze eerste dagen met het opnieuw inrichten van ons huis, het aanhalen van (oude) contacten en onze plaats weer vinden binnen een (opnieuw) vernieuwd team! Anco klimt daarnaast alweer als van ouds in allerlei torens. Het onweer de afgelopen maanden heeft sommige (internet)netwerken de das omgedaan.

Het plan ligt er om begin september twee weken af te reizen naar Ouagadougou (Burkina Faso), om het team aldaar te helpen met een internet – netwerk. Spannend, maar ook leuk. We houden beiden van reizen en helpen graag andere teams op technisch gebied. Heerlijk ook om deze vrijheid van onze veldleider te krijgen...

Door zo bezig te zijn, kunnen we het gemis van familie en vrienden vooral in zo'n eerste week goed relativeren. Want 'gezellig' was het in NL zeker!

Geen opmerkingen: