05 mei 2006

Vrijheid = feest in NL

Las zojuist op de website van Nu.nl dat er door heel Nederland feest wordt gevierd ter ere van Bevrijdingsdag. “Niet alleen de bevrijding van de Duitse en Japanse bezetters in 1945 wordt gevierd, maar ook de vrijheid in het algemeen.” Vrijheid is een groot goed, niet alleen in NL, maar over de hele wereld.

Het berichtje zette me – onverwachts – stil bij het feit dat veel landen in West-Afrika (en daarbuiten) geen échte vrijheid kennen. Sommige buurtlanden rondom Mali zijn in oorlog, anderen hebben te kampen met grote droogte, of een corrupte President.

Mali kent vrede, al voeren de mensen de strijd van alledag. De strijd van overleven...niet alleen in financiële zin, maar ook in lichamelijke zin (ziekte zoals malaria, aids).

Tijdens het bezoeken van vrienden en familie laten we ook een fotopresentatie zien. Dit levert vaak verrassende vragen op. Op een avond kregen we de vraag of de overheid veel doet in Mali ter preventie van bijvoorbeeld malaria (ziekte en doodsoorzaak nr. 1). Na hierover even nagedacht te hebben, moesten we bekennen dat dat (in onze beleving) niet zo is. Muren laten bijvoorbeeld wel grote schilderingen (bij ons billboards ;-) zien, om mensen te stimuleren een muskiettennet te kopen.

Mocht je ziek worden van malaria, dan is een behandeling voor ons (zo'n 2 euro voor een test, en zeg 10/15 euro voor de behandeling als je er op tijd bij bent) wel te betalen. Maar voor de gemiddelde Malinees is dit niet op te brengen. Las laatst weer ergens dat in Mali het overgrote deel leeft onder de armoedegrens van 1 à 2 euro/dag.

Maar wat heeft dat nu met feesten, vrijheid te maken zou je denken? We hebben de afgelopen periode in Mali geleerd om niet alles vanzelfsprekend te vinden. Om blij te zijn met wat je hebt en niet alles te willen. Want Malinezen kennen absoluut een tevredenheid met zichzelf, ze zullen (zeg maar) niet snel een zelfcomplex hebben. Simpelweg ook denk ik omdat je nu eenmaal niets mee opschiet om bij de pakken neer te zitten. Je moet toch verder.

En dat is toch wel iets wat we in Nederland meer en meer dreigen te verliezen. Een stukje tevredenheid met onszelf, elkaar en de situatie waarin we ons bevinden. Het valt me extra op – na terugkeer uit Mali – hoe woorden als “meer, beter, sneller” gebezigd worden vandaag de dag. Een stukje tevredenheid valt bij mij dus ook onder 'vrijheid in het algemeen'. Je als een vis in het water voelen. En zin hebben in alledag!

Allen een goed bevrijdingsfeest toegewenst!

p.s.
Ben gisteren ziek geweest ('t kwam er aan beide kanten uit)... Daarom wellicht een meer filosofische invulling van deze weblog ;-)

Geen opmerkingen: