27 mei 2006

Boer-tie of boer-tie nie?

Huh, over wie gaat dit nu weer...? Ja, over Anco natuurlijk .... Nu hij op de boerderij woont voor drie maanden, maken vrienden zo nu en dan een 'boerenopmerking' ;-) Nou, ik kan zeggen dat een boerende Anco wel meevalt. Hij sleutelt in zijn vrije tijd graag aan zijn boot.

Vandaag voelden we ons echter solidair met de boeren, ook al regende het dat het goot. De jaarlijkse Trekkertrek werd in een nabijgelegen dorp gehouden, dus daar gingen we dus wel even heen. Al was het alleen maar om broer en boer Marc te zien rijden (LOL).

Gisterenavond, tijdens een familie foto-samenzijn – werd er nog een beetje lacherig over gedaan. Of de Trekkertrek dit jaar nu wel of niet kon doorgaan. Het bleef maar aanhouden die regen, vandaar. Nou, we kunnen persoonlijk beamen dat het koud was (zelfs met 3 of meer kledinglagen aan), nat (Anco had zijn laarzen aan), maar goed!

Marc zette zijn beste wiel voor en werd – boven zijn eigen verwachting dit keer – eerste in zijn gewichtsklasse. Ze hadden namelijk de ochtend proefgedraaid en toen kwam hij naar eigen zeggen “echt niet ver”. Medewerker op het bedrijf, Geert, kwam helaas niet meer aan de beurt. De baan was zo verregend, dat de laatste wedstrijden werden afgelast.

Mochten jullie nu niet weten wat een Trekkertrek is, niet getreurd. Hieronder volgt een korte omschrijving. Voordat ik Anco en familie leerde kennen had ik er ook nog nooit van gehoord. Krijg je als je opgegroeid bent in een stad ;-)

Trekkertrek is afkomstig uit Amerika. Daar werden in de jaren ‘50 op het platteland wedstrijden georganiseerd tussen farmers onderling. Bij het ontginnen van het land waar zoveel puin in zat, werden grote keien als voorloper van de huidige sleepwagen gebruikt.

De farmers daagden elkaar uit een zo groot mogelijke steen weg te trekken.

Later is men een grote ijzeren plaat gaan gebruiken. Tijdens de trek moesten er om de zoveel meter telkens meer mensen op de plaat komen om zodoende het gewicht in verhouding tot de afstand te verhogen. In Nederland is de Trekkertrek sport begin jaren ‘70 gestart.

Nu wordt de Trekkertrek sport in heel Europa fanatiek bedreven.

Jullie lezen het, tussen de bedrijven door, genieten we ook van oer-Hollandse dagen. En ja, die regen?! Die nemen we dan op de koop toe.

Geen opmerkingen: