13 mei 2006

Onverwachtse verwennerijen

Om heel kort op de vorige weblog terug te komen. Het gaat goed met onze collega die een fietsongeluk (het bleek later geen motor te zijn) heeft gehad. Ze moest nog wel bedrust houden, maar kwam er goed vanaf. Ze bleek met haar fiets in een groot gat in de weg naar het ziekenhuis (hoe ironisch ;-) gevallen te zijn, nadat ze bij een andere collega had gekeken die net bevallen was. De eerste bevalling van het ziekenhuis overigens !!

Vandaag tik ik deze weblog op de zolder van de boerderij. Ik merk dat ik – met het raam open en mijn slippers aan – toch weer koude voeten krijg. Ons lichaam is wel degelijk aan de tropische temperaturen gaan wennen de afgelopen 1,5 jaar. Maar goed, onverwachtse verwennerijen dus.

Gisteren gingen we goede vrienden opzoeken en toen werden we zomaar verrast met een dagje / nachtje in een Landal park. Nu wisten we wel dat er onverwachtse dingen konden gebeuren als we hen een bezoek brengen (onze bergschoenen lagen al in onze achterbak), maar dit was een complete verrassing. Een aangename wel te verstaan!

Nu zeg ik daar uiteraard niet mee dat iedereen dit moet doen, wil je ons verwennen ;-) De afgelopen weken zijn we bij familie en vrienden op bezoek geweest en daar werden we iedere keer wel verwend. Door bijvoorbeeld lekker eten dat op tafel werd gezet, met de gedachte: dat zou je in Mali wel niet gegeten of gekregen hebben. Daar genieten we dan ook extra van! Al zeggen Anco en ik ook weer iedere keer op de terugweg in de auto: dat was weer erg leuk en gezellig. We gaan echt bemoedigd weg!

Het weerzien van een ieder doet ons dan ook goed. Het dagelijkse leven in Nederland is zoveel makkelijker op bepaalde vlakken. Als we dit vertellen, is dat ook wel raar. Want Mali is toch zoveel relaxter zou je denken qua samenleving?! Ja, aan de ene kant wel, omdat relaties veel belangrijker zijn dan hier. In Afrika ben je als het ware nooit eenzaam.

Maar het dagelijkse leven is een stuk ingewikkelder, omdat je niet zomaar even de auto pakt om op één plek de benodigde spullen voor je werk te halen. Of de Aldi binnenstapt om voor een week je boodschappen te doen. Anco ziet met name het verschil in al het gereedschap dat hier (en dan met name op de boerderij) beschikbaar is.

Moeilijkere en makkelijkere kanten dus van het leven hier in Nederland of in Mali. Twee totaal verschillende levens overigens ook, die moeilijk met elkaar te vergelijken zijn. Maar één ding weten we zeker: in Mali is er op technisch gebied nog heel wat werk te doen. Op dit vlak valt er nog een kloof te dichten. Genoeg redenen dus om terug te gaan!

Geen opmerkingen: