29 maart 2005

Anders Pasen (2)

Eerste Paasdag werd 'verstoord' door rellen in Bamako. Aanleiding: de kwalificatiewedstrijd Mali- Togo voor de African World Cup in 2006. En ja, kom je aan voetbal, dan kom je aan het hart van de Malinees. Het lijkt wel of een potje voetbal de gemoederen helemaal los doet komen, vooral als het om zo'n 'belangrijke' wedstrijd gaat.

Eerste Paasdag verliep overdag rustig. We bezochten een Engelse kerkdienst op het dak van een guesthouse; gingen nog even langs vrienden. De avond voor Pasen hadden we onze Malinese kerk bezocht en zagen we hoe Malinese christenen Pasen vieren. Er was blijdschap alom en er werd flink gedanst. Bij het binnengaan in de kerk kwamen we een dansend oud dametje tegen, en ze schaamde zich een beetje voor ons toen we haar glimlachend aankeken. Geweldig om zo iets mee te mogen maken!

Die avond kregen we de uitnodiging om (notabene) mee te gaan naar de betreffende voetbalwedstrijd. Maar nee, dat deden we niet. Gelukkig, denk ik nu achteraf. De wedstrijd deed de gemoederen zo oplaaien, omdat er volgens supporters een winnende goal door Togo werd gemaakt in de blessuretijd. Toen was de maat vol. Een woedende menigte stormde het veld op. De politie verdedigde zich uit alle macht, traangas werd afgeschoten. De staatstelevisie staakte de live-uitzending, waardoor niemand te zien kreeg dat er heel wat mensen flauwvielen door inademing van het traangas.

De volgende morgen werd ons (met eigen ogen) pas echt duidelijk wat zo'n wedstrijd 'aanricht'. De supporters waren na de wedstrijd de stad ingetrokken en hadden van alles kort en klein geslagen. Stoplichten, reclameborden, monumenten, winkeltjes en ga zo maar door. Het was echt schokkend om te zien! Zoveel geldverspilling voor niets. In de krant lazen we dat ook voorbijgangers het slachtoffer werden. Geld, mobieltjes en camera's werden hen afgenomen. Overal waar we keken was er wel iets stuk langs de hoofdwegen.

We vroegen enkele Malinese vrienden wat ze hier nu van vonden. Geldverspilling, onverantwoordelijk gedrag, was standaard hun antwoord. En dan te bedenken dat hetzelfde zou gebeurd zijn als Mali had gewonnen??!! Uit de krant bleek ook, dat ook al had Mali gewonnen ze naar alle waarschijnlijkheid toch hun achterstand t.a.v. de koplopers konden inlopen...HUH, dan is het in mijn ogen helemaal zinloos geweld.

Geen opmerkingen: