25 maart 2005

Anders Pasen!

Anders Pasen?! Hoezo dan? Is toch overal, op elk plekje van de aarde in hoofdlijnen hetzelfde? Jazeker, in hoofdlijnen, maar dan zie je dat cultuur toch ook een belangrijke rol speelt. Anders Pasen ook, omdat we het nu voor het eerst in Mali vieren, zonder familie en vrienden. Met name op de feestdagen lijkt het alsof Nederland wat meer lonkt, het vertrouwde, weten hoe je een en ander viert.

Ook de wisseling van seizoenen helpt hierbij mee. Iets wat in Mali moeilijk te bepalen is, afgezien van 't is wat kouder of warmer vandaag! Anders ook dan Kerst bijvoorbeeld. Met Kerst hebben we verbaasd gestaan hoe ' uitbundig' Malinese Moslims dit vierden. Van Pasen merk je weinig tot niets.

Op zich ook wel logisch, als je bedenkt dat de Koran over Jezus, als profeet, spreekt. De geboorte van Jezus, wat we vieren met Kerst, past dan heel goed binnen het Islamitisch denken. Maar Zijn dood en opstanding, wat we vieren met Goede Vrijdag en Pasen, da's een heel ander verhaal. Tenslotte heeft dit nooit plaatsgevonden, aldus de gemiddelde Moslim, en is dit er door de christenen bij ' verzonnen'.

Binnen onze gemeente wordt er veel aandacht aan de voorbereiding op Pasen besteed. Vanaf gisteren, donderdag, vinden er bijeenkomsten plaats in de kerk, om onze gedachten stil te zetten bij Goede Vrijdag en Pasen. Sprekers brengen deze gebeurtenis in kaart aan de hand van verschillende invalshoeken . Waarbij het tot je door laten dringen wat Jezus voor ons allen heeft gedaan, in het middelpunt staat. En dat is nu juist zo moeilijk, onbegrijpbaar, soms zelfs ongrijpbaar.

De bijeenkomst van gisteren was echt bijzonder, ook omdat we het voor het eerst meemaakten dat een groep Malinese christenen enthousiast mee discussieerde. De spreker wist goed hoe hij het publiek mee kreeg en zelf aan het denken kon zetten. Ikzelf mengde me er zo nu en dan ook in, tot het mezelf en Anco opviel dat alleen de mannen het woord namen. Hmm, toch eens even navragen zondag, hoe dat precies zit.

Het is, zoals eerder gezegd, goed om zo naar Pasen toe te leven met elkaar. We zijn benieuwd hoe Paaszondag onder Malinese christenen wordt gevierd. In Nederland betrapte ik mezelf er wel eens op dat het bewustwordingsproces een beetje achterwege bleef. Je nam het, als het ware, bijna voor lief.

Hier is dit een stuk minder. Je bent tenslotte een van de weinige die Pasen op christelijke wijze viert. Al is hier ook geen sprake van de paashaas, of paaseieren. Vanuit Mali in ieder geval een gezegend Pasen toegewenst!

Geen opmerkingen: