11 maart 2005

Goed voorbeeld doet volgen

In de vorige weblog hebben we het al gehad over Koutiala. Ook in deze tippen we deze plaats nog even aan. Zondag (Anco zaterdag) vertrekken we namelijk weer naar dit 'rustige dorp'. Vergeleken bij het hectische en zwaar vervuilde Bamako is alles een rustig dorp, nietwaar Marc & Janneke?

Maar goed, Koutiala dus. We horen jullie denken...waarom nu dan toch weer? Nou, omdat we weer een oriëntatiesessie tegemoet gaan met nieuwe (inmiddels alweer wat meer ingeburgerde) zendelingen. Dit keer is er een doktersgezin bij, dat afgelopen woensdagnacht aan is gekomen in Bamako. Hij zal zich gaan inzetten als dokter in het CAMA-ziekenhuis in aanbouw, zij zal zich met name richten op de homeschooling van hun 3 kinderen, ook een hele klus. Ikzelf heb altijd erg veel bewondering voor alle vrouwen op het veld die meer dan één kind (of zelfs één kind ;-) volledig homeschoolen, petje af! Moet nog maar zien hoe dat bij ons in de toekomst gaat verlopen...

Mede om die reden rijden we dus weer richting Koutiala volgende week. Anco gaat zich namelijk ook richten op het 'werkend krijgen' van een satelliet voor het Koutiala Hospital. Bij ons vorige bezoek zijn we gewezen op de slechte communicatiemogelijkheden als het gaat om telefoon en internet in Koutiala. Ook de voortgang van de bouw van het ziekenhuis lijdt hieronder, omdat bijvoorbeeld zware bouwtekeningen (qua kb's dan ;-) niet binnengehaald konden worden via de e-mail.

Genoeg uitdaging dus ook in Koutiala, helemaal als we nog verder door filosoferen over de mogelijke start van een tweede internetcafé aldaar. Een eerste is er al, zoals eerder gezegd, maar levert belaberde service. Wat is er dan leuker dan bijvoorbeeld het opzetten van een 'community centre' zoals in Burkina Faso. Hier had een zekere Piet (geen Hollander!) visie voor een jeugdcentrum en heeft een multifunctioneel gebouw neergezet.

De jeugd en anderen kunnen hier onder andere: computerlessen volgen, van de schoolbibliotheek gebruik maken, geluidsfragmenten maken in de studio, een conferentiezaal afhuren of zelfs naar de kerk gaan op zondag. Met name ook de schoolbibliotheek vonden we een goed idee. Helemaal als je bedenkt dat alle schoolgaande kinderen in Mali (en een groot deel van Afrika) gewend zijn 'hele lesboeken' over te schrijven i.p.v. boeken huren of kopen zoals in NL.

Op naar Koutiala dus komende week! Het internet is niet je-van-het, dus het is nog even afwachten wat we in een weblog vast kunnen leggen. Een goede week allemaal!

Geen opmerkingen: