01 februari 2005

Stukje bij beetje

De afgelopen week hebben we met een dominee & jeugdwerker gepraat over Open software...Open wat? Zullen sommige zeggen. Open software, je weet wel niet Microsoft (dat is het hebben van een auto met dichtgelaste motorkap), maar bijvoorbeeld Linux. Linux, draaiende gehouden door allerlei vrijwilligers, die programma's (door)ontwikkelen, waarvan de bron open en toegankelijk is voor iedereen. Al zou ik het, als Linuxleek, uiteraard niet in mijn hoofd halen de bron/codes aan te raken, zeg maar te wijzigen. Stel je voor dat het als een kaartenhuis in elkaar valt.

Maar goed, terug naar Open Source. Al voordat we naar Mali kwamen hebben we ons verdiept in gratis open source programma's op allerlei gebied. Simpelweg omdat het ons ideaal leek om in te zetten in een land als Mali, West-Afrika. Geen hoge rekeningen meer als het gaat om het inzetten van Microsoftprogramma's. Niets geen kopieën, maar 'gewoon' direct op de goede, legale manier aan de slag. Niet gemakkelijk overigens, in een land waar allerhand kopieën letterlijk op de straat voor het grijpen liggen.

De dominee en jeugdwerker zegt u? O ja, daar begon deze weblog tenslotte mee. Beiden kwamen bij ons op bezoek om eens te praten over ons, ons (toekomstige) werk en wat we daarin voor de kerk konden betekenen. En andersom. De jeugdwerker werd helemaal enthousiast toen Anco hem voor het eerst van zijn leven met Linux kennis liet maken. Hmm, zei hij met een lach, voor vandaag wist ik niets af van deze mogelijkheden. Ook de dominee werd enthousiast toen we hem een gratis programma lieten zien als het gaat om het opnemen en bewerken van muziek (Audacity). Laat hij nu een fervent en bijzonder getalenteerd musicuszijn.

Nou, we hadden hun onverdeelde aandacht, dat begrijpen jullie wel. Ons gesprek resulteerde in de toezegging van het zoeken van enthousiaste Malinese jongeren, die interesse hebben voor het werkbaar krijgen en houden van computers. We willen ons computerproject in het klein niet opzetten, zonder dat er vanaf het begin Malinese neuzen bij zijn. Anco zal deze jongeren dan tenminste één avond per week de ins en outs bijbrengen rond 'het hart van de computer'. Deze hardware-avonden zullen mij ook van de nodige kennis voorzien, als ik me voordoe als gastvrouw c.q. koffiedame ;-) Inmiddels zijn er 2 enthousiaste jongeren gevonden en gaan we volgende week maandag aan de slag. Hardstikke nieuw en spannend!

Daarnaast kwam onze buurman vandaag met een andere dominee op de proppen. Een dominee met interesse voor het leren van html, ofwel bouwen van websites. Of hij niet een keertje bij ons langs kon komen om over de mogelijkheden te praten. Nou, dat kan altijd. Eerst maar eens uit zien te vinden met welk doel hij dit wil leren en hoe diep hij de materie in wil duiken. Wellicht is het anders beter om een klein klasje te vormen, als er meer gegadigden zijn...Het blijft bijzonder hoe we zo stukje bij beetje steeds verder komen in de ideeën/uitvoering van een gedeelte van ons werk.

Geen opmerkingen: