08 februari 2005

Ongewenste huisdieren

Neem het volgende scenario in gedachte: Anco & Ewien zitten heerlijk op de bank, vol bewondering te genieten van de door Malinese handen gemaakte houten (handige) kast. Heerlijk toch als je boeken niet meer in de keukenkastjes hoeven te staan vanwege het altijd aanwezige stof. Sja, onze leraar op de bijbelschool had ons gewaarschuwd: Mali is gelijk aan hitte en stof ;-)

Terug naar de bank. Anco:”Hoor jij ook iets vreemd?” Ewien:”Hmm, hoe bedoel je? Je bedoelt een soort geritsel”. Anco:”Juist ja, waar zou dat vandaan komen? Het lijkt wel alsof het uit de bank komt!” Ewien: “Uit de bank? Maar die is net nieuw, van mooi bamboehout gemaakt.” Helaas zag hij er mooier uit dan hoe goed hij zat, maar dat even daar gelaten ;-)

Na onze bezorgdheid uit te hebben gesproken, gingen we maar eens op onderzoek uit. Het geluid was overigens niet nieuw, we hadden het de week ervoor ook duidelijk waargenomen. Maar er nog niet de juiste aandacht aan geschonken. En toen ontdekte Anco het: er lag een soort zaagsel op verschillende plekken op en onder de bank. En er zaten allerlei kleine gaatjes in onze nieuwe bamboebank. En...er kropen ook nog kleine, op spijkers lijkende, beestjes uit. En je hoorde ze onze bank opeten. Ja, jullie lezen het goed, we hoorden ze letterlijk onze holle bamboebank 'beknagen' (nieuw Nederlands woord).

Sja, wat doe je dan? Dan sta je wel even raar te kijken. Nou, eerst maar eens de kussens van de bank en de bank helemaal volspuiten met insecticide. Dat hielp enigszins, sommige “woodbores” (zoals onze Canadese buren ze gedoopt hebben) die naar buiten kwamen, waren bezig aan hun laatste ademtocht. Maar, kwam de gedachte op, als ze de bank opeten, wat dan nog meer? Al stelde het ons enigszins gerust dat ze met name in zacht hout geïnteresseerd waren.

Aya, onze huiswerker, wilde de volgende morgen de bank compleet en al in het zwembad gooien. Op die manier zouden de woodbores verdrinken en kwamen ze tenminste uit hun holen. Anco vond dat niet zo'n strak plan, omdat onze bank ook wel eens een slag groter zou kunnen worden. Dan kunnen we in ieder geval meer visite huizen, grapte Ewien. Het ontbreekt ons nog aan voldoende zitmeubels in huize Van Bergeijk.

Maar goed, alle advies van ervaren zendelingen verkregen, concludeerden we dat de bank in ieder geval naar buiten moest voor de nacht. Stel je voor dat ze aan onze andere meubels zouden beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar dan? Het plan ligt er om al ons hout (in alle kamers!) te lijf met pure gif, op aanraden van onze ervaren buren. Nou, da's nog al wat. Alle plafonds in het huis zijn van hout, onze nieuwe kast, onze tafel en 6 stoelen, waarvan de onderkant nog niet is gelakt (= extra gevaar).

Geen paniek, wat gedaan moet worden moet worden gedaan. De komende dagen zullen we dus ten strijde trekken tegen deze ongewenste huisdieren. Dan zullen we ook ons huis moeten 'sealen' als het ware, omdat we onze gasten niet willen laten meegenieten van deze 'giftige lucht'. Vervuilde lucht hangt er tenslotte al meer dan genoeg buiten, door heel Bamako heen.

Geen opmerkingen: