20 februari 2005

Anco wordt een oude man

Het is bijna zover, op zaterdag 26 februari mag Ewien zich erin verheugen dat Anco net zo oud (of jong, het is maar net hoe je het bekijkt ;-) wordt. Maar liefst 30 jaar!

Grappig toch hoe wij Nederlanders een verjaardag vieren, hebben we eigenlijk nooit zo bij stil gestaan. Maar hier op het veld in een internationale setting wordt je soms stilgezet waarom je bepaalde dingen doet. Soms weet je dit simpelweg gewoon niet, omdat het culturele overdracht is, je hebt het van jongs af aan geleerd.

Zo hebben we zaterdag een oer-Hollands feestje, met appeltaart & Hollandse spelen. Carina, Anco's mede-jarige deze week, trekt dan de sjoelbak uit de kast. Sinds deze met onze verscheping mee is gekomen, maken we er zo nu en dan dankbaar gebruik van. Maar goed, oer-Hollands dus, al zullen er ook Amerikaanse vrienden bij zijn. Vooraf hebben zij 'tips ontvangen' over het hoe te gedragen op een oer-Hollandse verjaardag. Wat denken jullie?

Waarom moeten ze alle aanwezigen ook een hand geven en feliciteren met de jarige? Is toch nergens voor nodig...Sja, geef daar maar eens een goed antwoord op. Wie het antwoord heeft mag het ons toemailen. En niet zoiets als “uit beleefdheid” of wat dan ook, want dat kunnen we zelf ook wel bedenken ;-)

Wisten jullie dat Malinezen hun verjaardag niet vieren? Tenzij er echt een belangrijke gebeurtenis aan is gekoppeld, een jubileum of iets. Maar uit zichzelf zullen ze het niet vieren. Toch wel sneu voor alle Malinese kids, vinden jullie ook niet? Ook als je hun naar hun leeftijd vraagt, doe je dit op een Malinese (omslachtige) manier. Je vraagt niet Hollands: Hoe oud ben je/bent u? Nee, je vraagt naar het jaar waarin ze geboren zijn. Vaak zullen ze je ook hun leeftijd niet kunnen vertellen.

Ook in het antwoord verwerk je dan, indien mogelijk, een belangrijke gebeurtenis die in dat jaar heeft plaatsgevonden. Wel interessant niet? Lijkt net een raadspelletje. Boven de 50 jaar (sorry, hebben we niet verzonnen ;-) wordt ook je leeftijd niet meer echt genoemd, maar ben je gewoon een oude vrouw of man. Wel met respect uiteraard, want ouderen staan in de Malinese maatschappij in hoger aanzien dan de jongeren.

Nou, wij doen het zaterdag gewoon simpel hoor, oer-Hollands dus! Gewoon vragen hoe oud Anco & Carina zijn geworden. Niets geen omhaal van woorden, gewoon recht door zee. Ze worden overigens bij elkaar 70 jaar! Toch nog een raadspelletje, om uit te vinden hoe jong Carina dan wordt.

Geen opmerkingen: