24 februari 2005

Malinese werkwijze

Anco kreeg enige tijd geleden te horen dat hij al 'echt Malinees' werd. Dit werd hem vertelt door een van onze meubelmakers, die moest lachen toen hij merkte dat we niet op de afgesproken dag langs kwamen. Vaak als je dit wel doet namelijk, is datgene wat je kwam halen 'nog net niet klaar'. Hmm, ja ja. Dat zeggen ze allemaal.

Maar goed, toch zijn wij ijverige Nederlanders ertoe gebaat enige Malinese werkwijzen aan te nemen. Doe je dit niet, dan raak je a) gefrustreerd; b) overwerkt (ja dat kan ook hier in Mali, met name onder zendelingen (lees: blanken)); of c)....wie het weet mag het zeggen, u gaat door voor de koelkast. Erg nodig overigens nu met de hete tijd van het jaar. Anco vertelde me dat hij 35 graden (toch wel het maximum tot nu toe) in huis had gemeten.

Terug naar punt c), al ideeën? Jawel, of anders raak jij of het werktuig waarmee je bezig bent 'oververhit'. Ja, je leest het goed, en dan praten we maar niet over mei, wanneer (niet naar eigen zeggen) de mussen letterlijk van het dak vallen. Nou ja, meer figuurlijk dan, want we hebben nog geen mussen gezien ;-)

Zo gebeurd het momenteel regelmatig dat de laptop oververhit raakt en dus overgaat op 'safe mode'. Moeilijk werken wel. In Anco's werkkamer / logeerkamer staan meer dan één computer, waarvan het beeldscherm gewoon uitvalt. Ik heb me laten vertellen dat beeldschermen de grootste 'energieverslinders' zijn, laten wij nu een extra grote hebben.

hoezo krom?Vandaag begaf onze kaars op de voortafel (vlak bij het raam) het ook. Hij ging van ellende krom staan. We hebben er een foto (overigens niet van de beste kwaliteit) van genomen om het bewijs vast te leggen.

Jullie lezen het wel, we zullen ons echt ook enigszins aan moeten passen. We hebben helaas geen airco de hele dag tot onze beschikking. Tussen het werk door nemen we dus, zoals de Malinezen het betaamt, enige rustpauze op het heetst van de dag, of een koele duik (meer sprong) in het zwembad. Om vervolgens enkele seconden verfrist weer aan het werk te mogen gaan. Anco hanteert de methode: koude douche nemen, niet afdrogen en op die manier enige verkoeling te ontvangen.

Een warme groet uit Mali,

p.s.
Onze huishulp Aya neemt morgen een badpak mee, om na het werk samen enige verkoeling te zoeken. Ze houdt erg van water, en dat is niet 'normaal' voor Malinezen (nu is ze ook Ivoriaans, dus dat scheelt). Maar we zijn erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Misschien schrijven we er nog een weblog over, misschien ook niet. De tijd zal het leren!


Geen opmerkingen: