01 november 2004

Taalstudie en meer

In onze laatste weblog (28 oktober) ging het over het leren van nieuwe dingen, in dit geval koekjes bakken en pizza's. Er valt voor ons veel te leren in Mali de eerste tijd. Dat is soms leuk (koekjes), maar soms ook een opgave, vermoeiend (taalstudie). Het 'normale' leven in Mali neemt hierdoor ook veel meer tijd in beslag dan in Nederland.

Twee keer per week krijgen we les van Segou Kamara, vader van maar liefst 12 kinderen. Hij geeft ons niet alleen les in Bambara, maar hij leert ons ook veel over de Malinese cultuur en gewoonten/gebruiken. En dat maakt een les levendig en toegespitst op de praktijk. Segou is een goed opgeleide man, die ook les geeft in Engels en Frans. Hij zegt zelf humanist te zijn en zowel de Islam als het Christendom niet het ware geloof te vinden. Dat geeft vaak aanleiding tot interessante discussies tijdens de les.

De Ramadan, waaraan Segou wèl meedoet, is bijvoorbeeld een goed discussieonderwerp op dit moment. Het is vandaag de 18e dag van de Ramadan, voor veel moslims een (fysiek) erg zware maand én dure maand. Het is geen pretje om overdag niets te mogen eten en drinken (zelfs geen water). Hij vertelde ons dan ook dat er elk jaar moslims zijn die deze vastenmaand met de dood moeten bekopen. Tijdens zulke gesprekken kunnen wij iets vertellen over wat de bijbel zegt over vasten en waarom we als christenen hiervoor niet aan een bepaalde maand of tijdsduur gebonden zijn. Op deze wijze is er openheid om meer over elkaars geloof én gebruiken daarbinnen te weten te komen én te leren.

Dinsdag 02 november zullen we als CAMA-team afreizen naar Koutiala voor een 3-daagse gebedsconferentie. Deze conferentie wordt één keer per jaar gehouden én dient om elkaar als team beter te leren kennen én voor elkaar én het werk te kunnen bidden. Erg belangrijk dus voor ons als team én voor het werk dat we (gaan) doen in Mali.

De rest van de week zullen er dan ook geen berichtjes verschijnen op onze weblog. Simpelweg omdat de internetverbindingen in Koutiala slechter zijn dan in Bamako én omdat het goed is om ons deze week op het doel van de conferentie te richten = elkaar ontmoeten én gebed.

Geen opmerkingen: