06 november 2004

Terug in Bamako

We hebben een goede gebedsconferentie achter de rug, waarin we collega’s (beter) hebben mogen leren kennen. En we veel voor en met elkaar hebben mogen bidden. Er was een sprekersechtpaar uit Amerika, die het bijbelboek Hooglied besprak. Hij had dit boek de laatste 2 jaar met zijn zoons bestudeerd en kwam met bijzondere en goedgeplaatste toepassingen voor ons team op dit moment. Het was ook een tijd waarin teambuilding in de breedste zin van het woord plaatsvond.

Het is best bijzonder om een gebedsconferentie te hebben, in een land waar het overgrote deel de Islam aanhangt. De Ramadan loopt alweer een beetje op zijn einde (gelukkig) en dat zal wat rust in het land geven. Tegen het vallen van de avond struikel je over de Malinezen die zich naar huis haasten om een potje te kunnen bereiden. Da’s ook niet gek, als je een hele dag bij meer dan 30 graden niet heb mogen eten en drinken.

Zaterdag is bij ons ook “boodschappendag”, al is het in Mali niet zo dat je het met 1 keer per week afkan. De Malinezen zelf kopen bijvoorbeeld daghoeveelheden in. Om deze reden zie je ook in heel Mali kleine kioskjes, die van alles en nog wat in kleinverpakking verkopen.

Vanochtend gingen we naar de markt voor groenten en fruit. Normaliter kost een kilo aardappelen hier zo’n 300 CFA (zo’n 46 eurocent), momenteel betalen we 500 (zo’n 77 eurocent). En dat, merkte Anco verontwaardigd op, terwijl de prijs in Nederland veel lager ligt, zeker thuis op de boerderij. Paul, onze huiswerker, zal dus ook geen aardappels eten, simpelweg te duur. Het seizoen is voorbij. Aardappels worden niet lang bewaard in de hitte. Overigens zijn groenten wel het hele jaar door op de markt verkrijgbaar, als men de veldjes waarop een en ander verbouwd wordt maar blijft beregenen.

Verbaasd en geschokt waren we toen we hoorden van de moord op Theo van Gogh, o.a. columnist van de Metrokrant. Tot ons verdriet lazen we in latere berichten dat de dader een moslim is uit de extremistische hoek. Deze gruwelijke daad zet de ‘(Nederlandse)moslim’ weer een slecht daglicht.

Geen opmerkingen: