12 november 2004

Gesprek directeur en korte reis

Afgelopen week heeft onze nieuwe directeur, Ab Goldberg, Mali aangedaan. We mochten hem op deze wijze, zowel als team als persoonlijk, beter leren kennen. Ab is geen onbekende op het zendingsveld, hij en zijn vrouw Gerda hebben 15 jaar in Ivoorkust gewerkt. Hierdoor kan hij in zowel de positieve als minder positieve kanten van het zendingsleven meedenken – en voelen, en dat is wel prettig.

Ook hebben we het gehad over visie, en het beeld dat we hebben als het gaat om ons (toekomstig) werk. Momenteel is dit nog niet heel duidelijk omlijnt, anders dan dat ons werk zal inhouden: de technische ondersteuning van projecten gedragen door de Malinese kerk. Om hier een goed beeld van te krijgen, gaan we de tijd nemen om te praten met sleutelfiguren binnen de kerken, aanverwante organisaties, etc. Ondertussen gaan we uiteraard vrolijk verder met onze taalstudie Bambara.

Vanaf morgen zullen we 5 dagen op reis zijn, met onze collega Carina en twee vriendinnen uit Nederland. We zullen Mali in deze dagen wat meer vanuit toeristisch oogpunt gaan aanschouwen. Onze fotocamera ligt dan ook al klaar. We zullen met z'n 5-en richting het Dogon gebied trekken, wat bekend staat om zijn traditionele bouw en leef- en omgangsvormen. Hier zullen we een gids in de arm nemen om hier een dag of 2 rond te kunnen trekken.

Daarnaast zullen we Djenné aandoen, de voor Malinezen (bijna) 'heilige' stad. Anco en ik hebben net een boek gelezen (getiteld 'Het zandkasteel'), waarin Djenné wordt beschreven. Het boek vertelt het verhaal van een Nederlander, Ton van der Lee, die zijn succesvolle filmbedrijf opgeeft om zijn droom, het bouwen van een traditioneel huis in Djenné, te verwezenlijken. Centraal staat de vraag: jaag ik hiermee een illusie na of is dit nu daadwerkelijk datgene wat ik altijd al wilde? Grappig feit om te weten is, dat Van der Lee nog steeds in Djenné woont en inmiddels meerdere boeken heeft gepubliceerd.

Nou, we zullen met eigen ogen gaan bekijken of het door hem geschetste beeld van Djenné met de werkelijkheid overeenkomt ;-) Tot over een dag of 5...

Geen opmerkingen: