04 augustus 2007

Intensieve zorg

Na maandag – de dag dat er drie pups ter wereld werden gebracht – is ons leven lichtjes veranderd ;-) Het leven draait soms wel eens te draaien om de drie pasgeboren.

We grappen naar elkaar dat we sinds die dag populairder dan ooit zijn geworden. De deur wordt namelijk platgelopen door mensen die de kleine beestjes willen bewonderen. Vergeven zijn ze inmiddels al, nadat ze vijf dagen geleden op deze wereld zijn gekomen.

Ook de moeder is nog wat onwennig, omdat ze toch al een “muso kòròba” is. Een oude vrouw in het Bambara…Niemand dacht dat ze nog pups kon krijgen…Maar ja, zet er een actieve Bantu naast, laat de natuur z’n gang gaan, en het is zo gepiept lachte onze buurvrouw.

Eén van de pups vraagt extra zorg. Hij wordt door zijn twee, snel groeiende broers verdrongen. We zagen hem de laatste twee dagen zienderogen achteruit gaan. Tijd voor actie dachten we, naast het weghalen van de twee broers opdat hij voldoende kan drinken.

Momenteel voeden we hem bij met baby-poedermelk. En hij lijkt het zeer te waarderen. Je ziet hem tevreden liggen met een rond buikje na onze melk in pipet. Al met al vraagt dit heel wat zorg. Onze Malinese vrienden staan er wel eens raar bij te kijken. Wat een commotie voor zo’n kleine pup ;-)

Altijd weer de natuur kwestie natuurlijk. Laat je de natuur z’n gang gaan, wat hem het leven gaat kosten. Of helpen we hem een handje in het begin, waardoor zijn overlevingskans vergroot wordt. Uiteraard moet hij dan nog steeds leren op eigen poten te staan. Lastige keuze soms. Maar goed, wij hebben dus besloten hem een handje te helpen.

Genoeg over pups nu….Volgende week staat er een drukke week voor de deur. Dan komt de kerkelijke jeugd samen in het voetbalstadium - bij ons om de hoek – om een tweejaarlijkse jeugdconferentie te houden. De kerk heeft ons gevraagd te helpen op technisch vlak.

Anco is druk doende om vier computers gereed te maken, te gebruiken voor de registratie etc. Ook hebben we getracht voor internet te zorgen, maar dat zit er niet in. Het ministerie van sport (naast het stadion gehuisd) zou hiervoor hun connectie moeten willen delen en daar hebben we nog niets van gehoord …. Erg Malinees overigens. Niet direct nee zeggen, maar gewoon niets meer van je laten horen ;-)

We zijn erg benieuwd hoe zo’n conferentie in een stadium verloopt. Ze verwachten zo’n 1.000 jongeren uit Burkina Faso, Mali, Guinee, Ivoorkust, Gabon en omringende landen. Later meer over hoe we deze week mochten ervaren…

Geen opmerkingen: