31 juli 2007

Full house

Verrast keken we op toen onze bewaker gisteren kwam vertellen dat Jeni – een van de honden op de compound – aan het bevallen was. Bevallen? We wisten niet eens dat ze zwanger was ;-)

Enige maanden geleden hadden we wel een vermoeden dat ze dit was, maar toen leek ze maar niet dikker te worden en dachten we: nah, zal vast niet zo zijn. Nu we de (tot nu toe) drie kleine puppies zien weten we in ieder geval zeker wie de vader is. Ze lijken allemaal als twee druppels water op...Bantu!

Iedere Malinees die komt kijken reageert eigenlijk hetzelfde. Ze willen allemaal een puppie hebben. Toch zijn we daar een beetje afwachtend mee. Over het algemeen, gezien de Afrikaanse honden (African mut) die we zien, wordt er niet zo heel goed voor honden, als huisdier, gezorgd. Je zou de verwaarloosde, op straat ronddolende honden de kost eens moeten geven ;-)

Daarnaast vraagt een hond als een labrador extra verzorging. Het zijn dieren die erg 'sociaal' zijn, veel aandacht nodig hebben. Daarnaast kan een labrador, als je hem de kans geeft, blijven eten. En daar is uiteraard geen geld voor in het gemiddeld Malinees gezin. Niet dat je hem moet blijven doorvoeren overigens, anders eet hij zich letterlijk dood.

Al met al, is een hond in Mali geen huisdier zoals wij dat kennen in het Westen. Ze kunnen soms verbaasd opkijken als ze zien hoe wij met Bantu omgaan. Een echte vriendschapsband met een hond klinkt hen toch wat vreemd in de oren.

Bij Bantu zien we ook al dat het klimaat in Mali niet alleen slecht is voor mens, maar ook voor dier. Hij wordt dezer dagen letterlijk door allerlei beesten opgegeten. Vliegen die zijn oren als lekkernij zien, maar vooral ook de aanval van muggen en wormen is groot. Heeft alles te maken met de regentijd.

De regens lijken deze dagen beter door te komen, dat is goed voor de oogst in Mali. Er was en is bezorgdheid over de hoeveelheid regen die gevallen is de afgelopen tijd. De aarde schreeuwt om meer water, wil het vruchtbaar zijn dit jaar.

Ben benieuwd of er vandaag nog een vierde telg op de wereld gezet wordt. Jeni ziet er namelijk nog wel een beetje zwanger uit ;-) Nu dat we het weten...De pup die als laatste ter wereld is gekomen drinkt nog niet voldoende. Dat is met name een zorg voor de kinderen hier op de compound. Ze kwamen al aan met de suggestie om hem met de fles te voeden.

We zullen zien, de natuur moet tenslotte ook z'n gang gaan...En Bantu? Die houden we vooral binnen, omdat de ouders elkaar soms grauwend tegemoet treden. Maf niet soms? De natuur...


Geen opmerkingen: