01 december 2006

Zie ginds komt de....

Container voor ons dan....Sinterklaas ook wel, maar die valt dit jaar een beetje weg tegen de mogelijke komst van onze container. Ja, ja het is echt waar. De berichten vertellen ons dat maandag of dinsdag wel eens DE dag kan zijn dat hij vrijkomt en daadwerkelijk naar onze wijk wordt vervoerd. Maar het blijft natuurlijk: eerst zien, dan geloven!

Maandag, aldus het plan, worden de laatste onderhandelingen gevoerd om de prijs van het stallen bij de douane definitief te bepalen. Deze loopt aardig op als de container er al zo'n 2 maanden staat ;-) Al met al moet een en ander maandag worden afgehandeld, zodat de container eindelijk vrijgegeven kan worden.

En dan Sinterklaas...Wellicht vragen jullie in NL je af of we de Sint in Mali vergeten? Nee hoor, Sinterklaas wordt volop gevierd. Niet alleen door ons in het klein, maar ook bij de Nederlandse Ambassade in het groot. Het geeft elk jaar weer grappige reacties op de gezichten van Malinezen, wanneer Sint en zijn pieten voorbij lopen. Ze vinden het wellicht het vreemdst dat blanken schoensmeer op hun gezicht smeren, om piet te zijn ;-)

Binnen ons internationale team hebben we eerdere jaren ook Sinterklaas gevierd. Dit jaar doen we het als Nederlanders onder elkaar. Het is niet half zo leuk om Sinterklaas te vieren, als je niet eens kunt dichten in je eigen taal. Met onze Amerikaanse collega's erbij werden het namelijk gedichten in het Engels, pff lastig hoor. Helemaal als je zelf al zo'n goede dichter in 'de Neerlandsche taal' bent (ahum)....

Maar goed, dit jaar geen gedichten voor ons. Met een kleine groep vrienden gaan we kaasfonduen, gewapend met ieder drie cadeautjes. Van deze drie zijn er twee minder/niet leuk en één leuk. Het gaat er uiteindelijk om om al dobbelend een leuk cadeautje van de ander (reeds uitgepakt) in handen te krijgen of voor een nog ingepakt (maar wellicht minder leuk) cadeautje te gaan. Het is iedere keer maar weer de vraag waarmee je uiteindelijk naar huis gaat.

Rond de Kerst vorig jaar hebben we een soortgelijk 'spel' met ons team in Bamako gedaan. Dat gaf zo nu en dan hilarische momenten. De één was niet zo vrij om iets van een ander te 'stelen', terwijl de ander dit absoluut wel was. Ook culturele verschillen komen hier altijd duidelijk naar voren.

Goede herinneringen koesteren we aan ditzelfde spel, gedaan met Malinese dominees en hun vrouwen. Nooit gedacht voorheen dat Malinezen hier zo fanatiek in kunnen zijn. Het werd een avond waarin veel gelachen werd en waarin het de sfeer duidelijk ten goede kwam.

Al met al voelt Anco zich dagelijks sterker, beter. Hij heeft dan ook weer zin om erop uit te gaan. Dat ligt toch heel anders als je je niet lekker voelt. We zijn er in ieder geval blij mee, want ziek zijn is ook niet alles. Hier niet, maar ook in Nederland niet.

Voor nu een gezellig en gezond Sinterklaasfeest toegewenst! Eet niet teveel taai taai en pepernoten...

Geen opmerkingen: