29 december 2006

Weekendje paradijs

Zo wordt ons jaarlijkse weekendje k(r)amperen met het team gekscherend genoemd....Door onze vrienden uit Guinee die net in Mali zijn aangekomen. Wat een verschil aldus hen, Mali/Bamako of Guinee/Conakry. Zoveel meer ontwikkeld, al blijven bepaalde algemene straatbeelden gelijk.

Hieruit blijkt altijd maar weer dat alles 'relatief' is. En je vooral je ogen gericht moet houden op de goede dingen van het land, de mensen, het leven hier. Van dit 'goede' van Mali gaan we van het weekend meer zien dan ons wellicht lief is ;-) We strijken als team namelijk neer op een plek wat in de volksmond “het paradijs van Mali” wordt genoemd.

Teriya Bugu
Letterlijk uit het Bambara vertaald betekent teriya bugu: de strohut van de vriendschap ;-) Het dorp is al in 1960 gebouwd door een Franse pater met de naam 'Bernard Verspieren'. Hij had een ware passie voor het land Mali en haar mensen en heeft vrijwel zijn hele leven hier gewoond. Vandaag de dag wordt Teriya Bugu gezien als een ware oase in de bush.

Met o.a. ruim 200.000 geplante bomen aan de rand van de rivier de Bani, een boerderij met hoenderhof, een grote moestuin, een dorp van ruim 500 inwoners + school en andere activiteiten, een museum, een hotel en (als we op de foto afgaan op het web) een bijzonder aantal zonnepanelen ;-)

Sommige van ons team betrekken in dit paradijs een huisje, wij zelf gaan traditioneel kamperen. Al kunnen we ons laten verleiden tot het eten van een maaltijd in het restaurant. Deze tijd wordt elk jaar gebruikt om als team niet alleen samen te werken, maar er ook samen op uit te trekken. En uiteraard om het nieuwe jaar in te luiden.

2007
Het jaar 2007 zal voor ons alweer het derde jaar in Mali in gaan luiden. Jaren waarin we goede en minder goede tijden hebben gekend, zowel qua werk als privé. Het computerproject in de jonge jongensgevangenis zal in Januari 2007 extra aandacht en tijd van ons vragen. Afgelopen week zijn we naar de gevangenis geweest en toen schrok ik wel van de 'magerheid' van bepaalde jongeren in de gevangenis. Het was toch alweer een tijdje geleden dat we de gevangenis hadden bezocht.

Vandaag hopen we wederom (na gisteren al een poging te hebben gedaan) de computers op te kunnen halen om hen van enig onderhoud c.q. update te voorzien. Deze stap zal de deur weer open moeten doen om tot een gesprek met de directeur te komen over de toekomst van het project. We gaan het gesprek open in en hopen en bidden dat de relatie met de directeur mag verbeteren. Een en ander gaat iedere keer ten koste van de jongens, die ongeduldig vragen wanneer het project weer van start zal gaan.

Maar daarover meer in 2007 ;-) Dit weekend zullen we de door ons gekochte vuurpijlen afsteken. Op een gezegend en gezond Nieuwjaar, zowel voor u allen als voor ons! Tot volgend jaar....

Geen opmerkingen: