28 februari 2006

Meerdere Bolle jongens vrij

In onze nieuwsbrief van februari 2006 zijn we dieper ingegaan op een project dat we momenteel draaien in de jonge jongensgevangenis Bolle Mineur. Het doet ons deugd te mogen vertellen dat drie van de acht studenten recent vrijgelaten zijn, maar nog wel drie keer per week terugkomen naar de gevangenis om de computerlessen te volgen!!

Ze bleken zo gemotiveerd te zijn, dat ze ook nu nog graag door willen werken en de cursus goed willen afronden. Zowel voor de Malinese computerleraar als voor ons is dat wel een opsteker. Op deze wijze zien we ook toekomst in het opgezette project.

Een andere positieve kant van het project bleek naar voren te komen, toen de vrijgelaten jongens ook naar een contactadres vroegen. Ze wilden graag in contact blijven met de mensen (christenen) die hen hadden opgevangen tijdens hun detentie. We zijn dan ook druk aan het praten en zoeken naar een “follow-up”. De christelijke jeugd van Bamako zou, in onze ogen, hieraan hun steentje bij moeten dragen. Wordt vervolgd!!

Daarnaast kwamen we vorige week in aanraking met een aardig “door de Malinese jeugd” opgezet project. Een zogenaamd: internetweekend. Huh, een internetweekend?? Is toch helemaal niet nodig? zou je zeggen vanuit onze Nederlandse gedachtengang. Maar nee, hier in Mali is dat dus wel nodig.

Gezien het feit dat veel jongeren niet beschikken over de juiste computervaardigheden, laat staan een eigen computer, is een internetweekend goed uitgedacht!! Op zo'n weekend, heb ik me laten vertellen, nemen christelijke en niet-christelijke jongeren andere jongeren aan de hand en introduceren hen in the internetwereld.

Ze leren dan basisvaardigheden zoals: e-mailen, internetten, zoeken via zoekmachines, etc. Op een speelse wijze, op verschillende plaatsen in het land, wordt meerdere keren per jaar zo'n weekend georganiseerd. Toch een leuk voorbeeld van 'hoe een andere vorm' lokale projecten in Mali kunnen aannemen.

In Nederland, grapte Anco en ik onderling, zouden we niet denken aan een jeugdweekend internet. Daar zouden we het meer moeten zoeken in een sportweekend, survivalen of zo, om de jeugd juist achter de computer vandaan te krijgen ;-) Overigens niet vreemd, dat in een land / cultuur zo anders dan Nederland ook andere uitingsvormen ontstaan. We kunnen nu eenmaal geen appels met peren vergelijken!! Maar ons spreekt het wel aan – zo'n internetweekend – ook in het verlengde van ons werkterrein.

Ciao, ga nog even wat computeren ;-)

Geen opmerkingen: