01 februari 2006

Koutiala op stelten

Gisterenavond zijn de eerste 'eregasten' voor de ceremoniële opening van het Koutiala Hospital binnengevlogen. Zaterdag is voor het Koutiala team een grote dag, dan wordt een kroon geplaatst – in de vorm van een opening - op het vele werk van de afgelopen jaren. Men zegt dat zelfs de President van Mali langskomt.

Zaterdag dus...Maar voor deze dag aanbreekt wordt er nog flink wat werk verzet. Het is een hele onderneming om bijvoorbeeld 80 internationale gasten goed onder te brengen. Koutiala is, vergeleken bij Bamako, meer een dorp. Qua slaapplaatsen heb je de keuze uit één hotel (kamers onbekend), het CAMA-guesthouse en een guesthous van een andere missie. Daar houdt de keuze wel zo'n beetje op.

Uitdaging één is dan ook het vinden van voldoende slaapplaatsen. Ik neem in ieder geval mijn opblaasbare matje mee. Het scheelt dat ik overal kan slapen, maakt niet uit waarop of waarin. Tijdens onze huwelijksreis – alweer langgeleden – bouwden we onze auto zo nu en dan om tot slaapplaats. Voor als de nood echt uitbrak!

Het feit dat de Malinese President en delegatie heeft toegezegd te zullen komen, verandert wel de aankleding en het programma van de dag. Iedereen is als het ware gespitst op zijn komst. Enige weken geleden werd het team in Koutaila al 'verrast' met een onverwachts bezoek van de Minister van Volksgezondheid. Zij was op de terugweg naar Bamako vanuit Timboektoe en besloot het ziekenhuis aan te doen.

Een goede test om te zien hoeveel werk men kan verzetten in één dag. Zij liet het namelijk net een dag vantevoren weten wanneer en hoe laat ze kwam. Haar bezoek aan Koutiala haalde de kranten. Veel informatie over dit bezoek werd niet gegeven, maar er werd een positief beeld geschetst van het – zoals men noemde – Amerikaanse project. Groen licht dus om door te gaan met de voorbereiding voor de opening.

Hier in Bamako begint het feest vanaf morgen. Het CAMA-team wordt ontvangen door de dominees en vrouwen, daarna volgt er een internationale potluck. Wij als Nederlanders zullen hen eens een echte huzarensalade voorschotelen. Kijken hoe deze internationaal gezien gewaardeerd wordt.

Vrijdag vroeg in de ochtend reizen we (in colonne) af naar Koutiala, met een stop in Segou. Dit weekend start daar het welbekende muziekfestival. Het schema laat zien dat we welgeteld 1,5 uur hebben. 's Avonds spaghetti in Koutiala en dan – gok ik – op tijd naar bed. Het zou wat zijn op zaterdag, al die gapende zendelingen ;-)

Hoe de ceremonie zaterdag wordt ingekleed is voor ons ook een verrassing. We zijn geen deel van het comité. Het wordt in ieder geval een waar feest, waarin het werk voor God centraal zal staan. Speciaal voor deze gelegenheid is de 'oprichtster' van het ziekenhuis - inmiddels dik 50+ - teruggekeerd naar haar thuishaven Mali.

Ter ere van de opening worden digitale ballonnen op de website opgelaten: http://www.koutialahospital.org/home.php

Geen opmerkingen: