19 februari 2006

Computers in trek

Het lesgeven in HTML gaat goed, steeds leren de studenten een stukje meer. Het gaat wel langzaam als je het met bijvoorbeeld Nederland vergelijkt. Daar ga je drie volle dagen op cursus, betaal je > 1.000 euro en wordt je de wijde wereld in gestuurd. Om vervolgens het geleerde in praktijk te brengen.

Als eerder gezegd zou dat in een land als Mali niet werken. Simpelweg omdat men vaak zelf de middelen niet heeft om het geleerde in de praktijk te brengen. Is het in Nederland de normaalste zaak van de wereld dat computerles wordt gegeven op school, hier niet! Althans niet op de Malinese scholen. Gaat een leerling in Nederland thuis het internet op om informatie te zoeken voor een spreekbeurt, ook dat gebeurd hier zelden tot niet.

Tijdens de verschillende cursussen die we geven, HTML en Linux, zien we ook het tekort aan computervaardigheden. Er is dan ook voldoende vraag naar bijvoorbeeld een typecursus of een cursus “Bureautique (Word, Excel, Powerpoint)”, zoals momenteel in de gevangenis draait.

Vandaag na de kerkdienst kregen we ook de vraag van een medebroeder. Hij liep stage momenteel, maar ontdekte hierbij dat het ontbreken van computerskills hem in de weg zat. Of wij hem niet aan wat vaardigheden konden helpen.

Nou, wij niet. Maar wel onze computerleraar in de gevangenis. We hebben vorige week de mogelijkheid besproken dat hij ook groepen van max. 20 man computerlessen gaat geven. In het verleden heeft hij dit voor de MAF (Mission Aviaton Fellowship) gedaan, die inmiddels grotendeels uit Bamako vertrokken is.

De geplande cursus zal de hele maand maart in beslag nemen. Malinezen worden dan elke ochtend – maandag tot en met vrijdag – verwacht, waarbij het startpunt echt bij 0 zal liggen. De eerste lessen leer je bijvoorbeeld wat een computer is, waarvoor een scherm, toetsenbord of muis dient. Langzaamaan worden de lessen tidjens zo'n maand opgebouwd.

Inmiddels heeft Anco's Malinese vriend Madany – eigenaar van een cybercafé – een onderwijszaaltje aan zijn cyber gebouwd. Omdat de concurrentie onderling – als het gaat om cyber's – toch wel steeds groter wordt. Je moet inmiddels echt wel iets extra's te bieden hebben dan 'alleen' een snelle internetverbinding.

We vertrouwen er dan ook op dat het een win-win situatie zal worden van beide kanten. Onze leraar kan zo meer verdienen, terwijl Madany een nieuwe aanwas van klanten / meer bekendheid krijgt. Het voordeel van deze locatie is o.a. dat alle computers geheel met Franse software worden uitgerust en dat we de eigenaar goed kennen ;-)

Omdat wij het grootste deel aan computers zullen leveren (uitlenen), wordt des plek als leslocatie voor ons in de toekomst ook interessant.

Geen opmerkingen: