21 april 2005

Voetbalvervolg

We hebben nog niet zo lang geleden geschreven over de wedstrijd Mali – Togo, die flink uit de hand liep. In het Nederlandse nieuws de afgelopen dagen kwam de klassieker Ajax-Feyenoord er ook niet al te best van af. Wat is het toch met voetbal zou je denken?

Nou, hier in Mali heeft het de gemoederen tot vandaag de dag niet onberoerd gelaten. De tijd na de wedstrijd zijn verschillende belangrijke functionarissen bij elkaar gekomen en zijn er knopen doorgehakt. Zo is er een groep schuldigen opgepakt en voor aardig lange tijd in de gevangenis opgeborgen. Ook hebben we ons laten vertellen dat binnen de politie en het leger ook flink wat ontslagen zijn gevallen. Beide groepen hebben zich op de bewuste avond niet laten zien. Wat wellicht een heel andere uitkomst van 'dit drama' had kunnen betekenen...

Tijdens een Hollands avondje eten bij vrienden kwamen we ook nog iemand tegen die op de bewuste avond in het voetbalstadion zat, met vrienden. Hij vond het knap eng, zei hij ook. Heel wat auto's zijn onderweg beschadigd en sommige zelfs totaal afgebrand. Het gebeurde zelfs dat vandalen gewoon je auto heen en weer lieten gaan en allerlei schade aanrichtten. Nou, doe ons dan maar lekker een avondje buis zou ik zeggen.

Hij vond het in ieder geval wel bijzonder dat deze gebeurtenis nog steeds het nieuws in Mali haalde. Dat komt niet vaak voor..

Maar ondertussen gaat iedereen toch gewoon over op de orde van de dag. Dat moet ook wel, anders komt er geen brood op de plank. Vandaag is een Nationale feestdag, men viert de geboorte van Mohammed. Vannacht werd ons deze 'bijzondere gebeurtenis' luidkeels bijgebracht. Laten we er nu niets van hebben begrepen, omdat het in het Arabisch was.

De voetbalrellen heeft toch ook wel wat losgemaakt onder de expats, van welke soort dan ook (inclusief zendelingen). Als er toch zoveel agressie loskomt bij een 'simpel potje voetbal', wat kan er dan wel niet gebeuren als er echt iets aan de hand is. Maar dit kan overal gebeuren, zullen we maar zeggen, daarbij kijkend naar Nederland.

Toch lijkt er veel onvrede naar boven te komen tijdens zo'n wedstrijd, een ontlading van frustraties. Mali kent toch meer dan 50% jongeren, waarvan het overgrote deel geen goede opleiding heeft genoten en nu zonder werk zit. Politiek Mali zal hier toch over moeten gaan nadenken, voor het echt uit de hand loopt.

Geen opmerkingen: