17 april 2005

Ontspannen in Mali

Goede vrienden van ons vroegen ons wat we zoal ter ontspanning doen in Mali. Uit de weblogs maakten ze op dat we vooral over werk schreven, waardoor er misschien geen plaats meer voor ontspanning is? Bij deze dan, een weblog speciaal gericht op ontspanning in Mali.

Allereerst verlopen de '(werk)dagen' hier in Mali niet zoals in Nederland of een ander Westers land. Malinezen (Afrikanen) hebben er een handje van om binnen te lopen op elk gewenst tijdstip van de dag. Dat past binnen hun cultuur, zij leven immers met name buiten. Alleen slapen doen ze in huis, als het niet te warm is ;-)

Maar goed, terug naar het werkelijke onderwerp van deze weblog: ontspanning. Allereerst nemen we geregeld een duik in het zwembad bij ons op de compound, om lekker af te koelen. Met name nu het steeds warmer wordt, lijkt het soms alsof onze hersenen het kookpunt bereiken. Ook hebben we een zwembad 'tot onze beschikking' waar wat meer baantjes in te trekken zijn. Bij de Nederlandse juf in Bamako, die we al kennen van onze oriëntatie in 2003. Dit is altijd een uitstekende manier om even bij te kletsen, voorzien van een lekker bakje thee.

In het weekend kunnen we, indien het niet te warm is, deelnemen aan wandeltochten door en in de omgeving van Bamako. Deze groep van met name expats lopen zich dan in het zweet en daarmee doen we leuke, en ook nuttige, contacten op. En daarbij leren we steeds meer en meer van de mooie kant van Bamako te waarderen.

Door de weeks gaan we weleens een avondje spelletjes doen bij de buren. Of samen een filmpje kijken. Het grappige is dat, sinds we een redelijk goede internetverbinding hebben, we zo nu en dan ook op www.uitzendinggemist.nl te vinden zijn. Ewien schrijft daarnaast in haar vrije tijd voor een digitale nieuwsbrief, voor iedereen die iets met Afrika heeft, www.afrikanieuws.nl. Anco houdt het meer bij lekker buiten klussen, of sleutelen aan zijn motor. Er zijn altijd wel klusjes / projectjes te bedenken die het leven op de compound veraangenamen.

Zo heeft hij nu een waterpomp op de kop weten te tikken, waardoor er water uit de put kan worden gepompt om bijvoorbeeld de vele bomen en planten water te geven. Scheelt niet alleen in de portemonnee, maar ook in de water aansleep. Dit water is tenslotte al beschikbaar, klaar voor gebruik.

De computers staan ook niet stil en vormt onderdeel van onze vrije tijd. Het hoort bij ons werk om kennis op eigen vakgebied bij te houden c.q. uit te breiden. En ja, weblogs schrijven schaar ik ook maar onder vrije tijd ;-) Op Ewien's verlanglijstje staat overigens nog tuinieren, al gaat dat wel heel anders in z'n werk dan in NL, vreest ze. Want verstand hebben van tuinieren heeft ze niet echt ;-) Maar goed, tips zijn altijd welkom! Daarbij wel rekening houdend met het tropische klimaat...

Geen opmerkingen: