08 april 2009

Lastige (geld)vragen


Kinderen en het "niet naar school gaan" van velen, gaat ons aan het hart. Helaas kunnen we niet iedereen naar school helpen, daar hebben we niet de fondsen voor.

Zo kregen we gisteren een telefoontje van onze oude kokkin in Bamako. Volgend schooljaar gaan twee van haar kinderen naar het lycee en daar moet flink voor betaald worden. De directeur van de school was al bij haar langs geweest. Of wij haar niet konden helpen om geld te lenen, zodat ze voor de 5e mei de rekening kon betalen?

Simpele vraag lijkt het, maar niet in deze Malinese cultuur. Ze vertelde ons dat ze het volgende maand terug zou betalen. Op welke wijze? Elke maand leggen veel Malinezen 10.000CFA (zo'n 15 euro) in een pot, samen met anderen. Op deze wijze ben je als het ware aan het sparen - als het in die pot zit kunnen familieleden er niet naar vragen - en krijg je (als alles goed gaat) eens per jaar je 10.000CFA en al het andere ingelegde geld van de anderen...

Ik zeg niet voor niets "als het goed gaat"...Heel vaak gaat het namelijk niet goed en betalen de leden niet meer zodra zij hun geld binnen hebben. Gevolg? De laatsten na deze persoon ontvangen minder of soms zelfs niets meer. Dan kan jij eerlijk elke maand je 10.000 hebben ingelegd, maar heb je op het laatst alsnog het nakijken naar je geld.

We hebben onze kokkin dan ook gezegd dat we haar graag een gift willen geven, maar niet willen lenen. We hebben (helaas) al teveel voorbeelden gezien en ondervonden waarbij het niet gaat zoals de lener beschreven had, om welke reden dan ook.

Lastig verhaal blijft het wel, want je wilt graag helpen. Toch moeten ook de Malinezen begrijpen dat de geldboom bij de blanken ook niet oneindige geldbedragen produceert. Hierbij liften we helaas mee op de expats die goed geld verdienen en heel luxe leven. Een blanke, maakt niet uit voor welke organisatie hij of zij werkt - heeft dan ook in Malinese begrippen altijd geld. Zeggen ze van niet, dan houden ze iets/het achter.

Terug naar de foto's...Beide genomen in Guinee. De hangjeugd van Guinee staat afgedrukt op de eerste foto. Ze vonden zichzelf erg cool en wilden in eerste instantie alleen voor geld op de foto. Ook iets waar je als blanke elke keer tegen strijdt ;-) Toen ik had uitgelegd dit niet te doen, gingen twee om en uiteindelijk ook de derde. Anco en ik 'dromen' nog van een klein printertje die je aan de camera kan aansluiten, zodat je ze ook per direct een foto van henzelf kunnen geven.

De tweede foto is een meisje dat aan het werk is. Op mijn vraag of ze naar school gaat, schudde ze haar hoofd ontkennend. Meisjes zijn nu eenmaal nodig voor het werk- binnens of buitenshuis - en zullen veel minder snel dan jongens naar school worden gestuurd! Al met al vormde ze een kleurrijk plaatje...

Geen opmerkingen: