20 april 2007

Werk in uitvoering

Het aftellen tot de verkiezingen is begonnen. Ook in Bamako slaat de verkiezingskoorts toe. Op elke lantaarnpaal knikt ATT (de huidige President van Mali) ons lachend toe. Op tv kan men uren lang luisteren naar wat de 9 kandidaten voor het land in petto hebben.

Toch heerst er ook veel cynisme .... en horen we om ons heen dat vrienden, collega’s niet zullen gaan stemmen. Een veelgehoord argument is: ‘ik heb niets met politiek’ of ‘er zal toch niets veranderen’. Onze computerleraar vertelde ons dat de verkiezingsopkomst in voorgaande jaren op ongeveer 25% lag.

De komende week zal dan ook bepalend zijn...Zondag 29 april 2007 vinden de verkiezingen plaats. Wij, daarentegen, houden ons niet teveel met politiek bezig. We zullen geen stem hebben in het geheel, al is het wel interessant om met de gemiddelde Malinees over politieke zaken te discussiëren. Het kan er soms ‘heet’ aan toegaan (in het frans zegt men: ça chauffe)...

De volgende week zal voor ons een drukke, interessante week worden. Anco houdt zich dezer dagen met name bezig met de solaropzet op de bijbelschool Bethel in Koutiala. Daarnaast krijgt zijn rol in het radiowerk steeds meer vorm.

Ewien heeft in Koutiala de tijd genomen om met verplegend personeel te praten over een scenario voor een eerste videoclip. Het onderwerp zal zijn: (het voorkomen van) diarrhee. Een niet al te smakelijk onderwerp ;-), maar wel superbelangrijk in een land als Mali.

Veel baby’s en kleine kinderen lijden hieraan in Mali, omdat men het kind (bad) water geeft naast de borstvoeding. Geen enkel putwater in Mali is kristalhelder (of bacterievrij), waardoor met name de kinderen lijden.

Het zal een uitdaging gaan vormen om te weten ‘welke boodschap’ te communiceren in een korte videoclip (5-10 min) als deze. Niet alle kreten die in het westen werken (goedkoop, beste, etc) zijn bruikbaar in een zo’n cultureel verschillend land als Mali. Gelukkig heeft er ook een Malinese dominee plaats in ons videoteam, zodat hij de culturele correctheid van een en ander kan beoordelen.

Genoeg te doen dus de komende tijd! En daarbij voldoende uitdagingen die voor ons liggen. Het werken met technische apparaten, op welk gebied dan ook, blijft onvoorspelbaar, vanwege de hoge uitval door hitte, onweersschichten etc. Ons motto daarin is: vooral blijven lachen en schouders eronder ;-) Dit gedeelte van ons werk in Mali is nu eenmaal ‘part of the job’....

Geen opmerkingen: