13 april 2007

San en Sofara

We staan aan de vooravond van onze reis naar San en Sofara. We hebben een korte, maar goede tijd in Koutiala achter de rug.

Indrukwekkend was het om in het ziekenhuis rond te lopen. Momenteel vinden er gemiddeld 4 bevallingen per dag plaats!! Afgelopen weken zijn er menig tweelingen en zelfs een drieling geboren. Wat een werk wordt er per dag verzet. En wat een getuigenis gaat er van het ziekenhuis uit!

En dat eist ook zijn tol. Onze vriend en collega gynaecoloog is toe aan zijn verlof. Over 5 weken (hij houdt de aftelling goed bij ;-) gaan hij en zijn familie voor 3 maanden terug naar Amerika. Dat zal een goede tijd voor hem zijn om uit te rusten van zo’n hectisch, eerste openingsjaar van het ziekenhuis.

Momenteel is er ook een groot werkteam over uit zijn kerk, die alle (nieuwe) zendingswerkers met allerlei handigheden verblijden. Kinderkamers worden van een kleurig likje verf voorzien, watertorens worden opgezet en kleine verbouwingen vinden – waar nodig – plaats. Een en ander is wel nodig waar vanaf de middag tot de late avond / nacht vaak geen water uit de kraan te krijgen is.

Een bezoek van een team als dit is niet alleen belangrijk voor de werkzaamheden die ze verrichten…Zoals ze zelf ook zeggen, krijgen ze zo een veel beter beeld van wat ‘hun zendingswerkers’ precies doen. Ze voelen zich gezegend om zo’n twee weken in ons Koutiala team mee te mogen draaien.

Goede daden dus van beide kanten. Ondanks alle ziekenhuis hectiek is Koutiala goed vertoeven. We zien er naar uit om hier in de toekomst meer tijd door te brengen.

Morgen dus weer “on the road”…Onze collega’s in het dorpje Sofara (niet ver van Djenné) hebben ons gevraagd hun aan collega’s uitgeleende auto mee te nemen. Geen gezellige rit dus in twee auto’s, maar gelukkig is het niet al te ver.

Zoals eerder genoemd zullen we in San wat extra computers installeren op het kerkelijk hoofdbureau. In Sofara gaan we het wonen en werken van collega’s op video vastleggen. Ikzelf ben erg benieuwd hoe dat zal gaan. In hoeverre zullen de (conservatieve) dorpelingen op rondlopende foto- en videocamera reageren? Meer hierover in een volgende weblog.

Groeten uit een nog steeds warmer wordend Mali….

Geen opmerkingen: