03 september 2006

Kookkunsten

We willen in deze weblog een heugelijk feit mededelen. Sinds een week kunnen we genieten van een heuse kok! En koken dat ze kan...zonder dat we ons er ook maar een moment mee hoeven te bemoeien. Heerlijk om dit (niet favoriete) deel van ons leven in Mali in handen van een expert te geven.

Koro, zo heet ze, is dan ook een geschenk uit de hemel. Koken in Mali staat niet gelijk aan (bijvoorbeeld) koken in Nederland. Er bestaan geen uitgebreide supermarkten, wel uitgebreide markten ;-) Ook is het begrip kant-en-klaar producten hier niet bekend. Tenzij je er een klein fortuin aan uit kunt en wilt geven. Groenten en fruit zijn in beperkte mate aanwezig en moeten zorgvuldig schoongemaakt worden, wil je maag zich niet drie keer omdraaien.

Slechts enkele redenen waarom we zo blij zijn met een kok, die koken ook écht leuk vindt ;-) Koro is een vrouw die we via een Nederlandse vriendin op het spoor kwamen. Of eigenlijk kwam zij ons op het spoor. Op een avond belde ze ons op met de vraag of we haar aan werk wilden helpen.

Na een gesprek met haar te hebben gehad, klikte het en dachten we: laten we gewoon eens een proefweek nemen voor onze reis naar Burkina Faso (a.s. zondag) en zien hoe zij en wij haar bevallen. Nou, we waren direct weg van haar kookkunsten. Ze werkt niet alleen heel schoon (erg belangrijk in een land als Mali), maar weet ook zelf van wanten. Ze heeft veel bij Franse ontwikkelingswerkers gewerkt en is dus ook met name Europees georiënteerd.

Daarnaast hoeven we haar gewoon niet te vertellen (we hebben namelijk weinig fantasie op kookvlak) wat ze de drie ochtenden per week dat ze komt moet klaarmaken. Dat bedenkt ze allemaal zelf, zonder ook maar één kookboek in te kijken. Het is echt een kunst!

Zij neemt op deze manier een stukje kookstress bij ons weg – deze tijd kunnen we dan weer aan andere (werk)zaken besteden - , terwijl we haar met haar drie kinderen een vast inkomen bieden. Beide partijen gelukkig! We weten (nog) niet veel van Koro, anders dan dat haar man haar sinds December 2005 heeft verlaten. Bij de opvoeding van haar drie kinderen staat ze er nu dan ook helemaal alleen voor. Geen eenvoudige taak, in een land waar de armoede aan de orde van de dag is.

Haar (sociale) situatie deed ons dan ook mede besluiten om van haar deugd (= koken) onze deugd te maken. We houden jullie van Koro's situatie en kookunsten op de hoogte.

p.s.

De komende twee weken zullen we minder bereikbaar zijn (qua e-mails, Skype, etc), omdat we voor twee weken naar Burkina Faso gaan. Met als doel: het opzetten van een (onderling) internetnetwerk.

Geen opmerkingen: