22 september 2006

Dag van de onafhankelijkheid

Vandaag is het behoorlijk stil op straat, veel Malinezen doen het rustig aan. Het is namelijk een vrije dag vanwege de verkregen onafhankelijkheid in 1960 onder leiding van President Mobido Keita. Dat did niet zonder slag of stoot ging, moge duidelijk zijn.

Keita bleef niet lang aan de macht, zoals de onderstaande 'korte tijdslijn' duidelijk maakt. De genoemde Touareg zijn een trots woestijnvolk met een nomadische levenswijze. Hun traditionele leefgebied ligt in het noorden van Mali en overschrijdt de vroegere koloniale en huidige grenzen van Mali. Ze voelen zich gemarginaliseerd en komen in gewapend verzet. Ook nu, anno 2006, gaat deze strijd door.

Eind 19e eeuw
Frankrijk lijft het Malinese gebied in bij hun koloniale rijk. Ze noemden het gebied Soudan. Begin verzet van de Touareg. Het Franse koloniale bewind reageert met harde hand op het verzet.

1960
Afhankelijkheid van Frankrijk. Het nieuwe land –onder leiderschap van Mobido Keito- word Mali genoemd. Keito stelt een eenpartijensysteem in en treedt hard op tegen het verzet van de Touareg.

1963
Eerste Touareg rebellie tegen President Modibo Keita.

1968
Keita wordt afgezet door het leger. Hun leider Generaal Moussa Traoré handhaaft het politieke systeem en de harde lijn tegen de Touareg. Hun verzet verhevigt. Moussa Traoré wordt in 1991 na een burgerrevolutie afgezet.

Toch blijven de Malinezen Keita trouw, omdat onder zijn leiding Mali een onafhankelijkheidsstatus heeft verkregen.

Ook wij vieren deze vrije dag, zei het op een geheel eigen wijze ;-) We bleken zo moe te zijn van alle gebeurtenissen de afgelopen weken, dat we met moeite ons bed uit konden komen. Verschrikt keken we dan ook op de klok, om te zien dat we tot zeker half 12 hadden gedut/geslapen. Kan met een gerust hart zeggen dat ik dat toch al jaren niet voor elkaar heb gekregen ;-)

Het is goed om even op adem te komen, want wellicht reizen we volgende week alweer af naar Koutiala. Om nog wat werk af te maken en naar een conferentie te gaan. Geheel zeker is het nog niet, omdat het toch wel kort na onze reis naar Burkina is.

Gisteren hadden we een gesprek met het leidersteam van Mali en West-Afrika. Dit als onderdeel van het eerder genoemde SFR, Strategic Field Review. Het was een goed gesprek en we mochten ook vooral met elkaar lachen. Het is ons met name het laatste jaar duidelijk geworden dat we gezegend zijn met een sterk leiderschapsteam. Een team dat met name oog heeft voor ieders gaven en talenten.

Uit de vele gesprekken die de afgelopen week zijn gevoerd, zal een strategisch beleidsplan voortvloeien. Wat onze rol in het geheel 'precies' zal gaan zijn, zal de komende tijd duidelijk worden. We houden jullie op de hoogte!

Geen opmerkingen: