25 april 2006

Zo'n 1e week in NL

We zijn alweer meer dan een week in Nederland en hebben nog weinig tot geen zon gezien ;-) Wel even anders zeg dan in Mali, waar we in maanden geen regen hebben gezien...En wat doet het hier zo nu en dan: miezeren, niet eens écht regenen. In Mali komen de regens – als het dan toch moet – met bakken uit de hemel.

Niet dat we klagen hoor! Want bij de Nederlandse temp. heb je toch echt meer energie. In Mali – bij een temp. van 40+ graden – lijkt het soms net of je hoofd vol watten of zaagsel zit. Geef mij dan maar een beetje kou, daar kun je je tenslotte makkelijk tegen kleden.

Maar goed, zo'n eerste week in Nederland dus...Het begint langzaamaan te “dalen” dat we echt in Nederland zijn, en dan wel voor langere tijd. Gevoelsmatig is het nog erg moeilijk om Mali en Nederland te combineren. Het is net alsof je niet in Mali bent geweest als je hier bent, en andersom. Hmm, vreemd gevoel dus.

We hebben ons heerlijk uitgeleefd als het gaat om etenswaren die we gemist hebben de afgelopen tijd: appeltaart met slagroom, frikandellen, stamppotten, appelmoes, bruine boterhammen, hagelslag, pindakaas, M&M's etc. Op een verjaardag zaterdag kreeg ik spontaan de vraag toen ik een stuk apppeltaart verorberde: Is dit de eerste keer weer dat je dit eet? Nee dus, we worden van alle kanten verwend. De boerderij in Zuidland noemt zich dan ook niet voor niets: hotel Bergeijk ;-)

Maar goed, deze weblog gaat uiteraard niet alleen over materiële zaken. Ook de contacten zijn weer spontaan en leuk. Het is toch maar makkelijk hoor, om in je eigen taal te kunnen praten. Frans en Bambara lijkt ook weer erg ver weg, bent benieuwd of we na drie maanden Nederland stotterend in Mali aankomen. Maar ja, dat zien we dan wel weer. Alles op z'n tijd.

Wat we erg gaaf vonden om mee te maken, was de doopdienst van Janneke (vrouw van Anco's jongste broer Marc) gisteren. Een waar getuigenis in een heel warme en jonge gemeente. Er stonden 6 dopelingen op het programma, maar het werden er spontaan 8, toen de vraag werd gesteld of er ook mensen in het publiek waren die zich vandaag geroepen voelden zich te laten dopen.

Apart wel hoor, maar heel gaaf, om het eens van zo'n kant mee te maken. Ik denk dat we het dooponderricht (wat je vooraf moet hebben) soms zwaarder maken dan het zou moeten zijn. In de Bijbel werden mensen tenslotte ook “direct” gedoopt.

De “preek” deze zondag was dan ook erg duidelijk, heel helder neergezet. De twee mensen die spontaan opstonden, werden eerst mee naar achteren genomen om even te praten en gingen toen alsnog onder. Het was een waar feest om bij te mogen zijn. Anco noemde ook dat het gewoon gaaf is om te zien hoe God in mensen werkt, hoe mensenlevens totaal kunnen veranderen. En zo is het maar net.

Grappig was wel, dat het a) regende (hoe kan het ook anders ;-) en dat b) Jonathan (kleine van Janneke & Marc) me toch een keel opzette toen zijn moeder in het doopbad stond. Wat bleek later nu: hij wilde ook zwemmen ...;-) Was het er helemaal niet mee eens dat alleen zijn moeder mocht, terwijl ze toch altijd samen op babyzwemmen zaten. Sja, hoe leg je dat nu uit??

Geen opmerkingen: