11 augustus 2005

Stromen van water


Mali komt zo nu en dan in het (Nederlandse) nieuws vanwege aanhoudende droogte. Met als gevolg watertekort voor dieren en voedseltekort voor mensen. Dit doet zich met name voor in de Noordelijke gebieden van Mali, zoals Timboektoe, Gao, Mopti. In Bamako hebben we, zegt men, ook minder regen dan normaal, maar regenen kan het!!

Zo reden we van de week van kantoor naar huis, na een hevige regenbui van slechts enkele minuten. Wat bleek? De regen had de goten (die toch al verstopt zaten) zo gevult, dat overstroming onvermijdelijk was. En wat voor een overstroming (zie foto's). Het was net een waterkolk waar doorheen je je moest manoeuvreren. Je zag ook mensen met een vishengel.


Een vishengel zou je zeggen? Ja, niet om vissen te vangen op dat moment, maar om langsdrijvende waardevolle dingen uit het water te vissen. Nou ja, waardevol? Wat waardevol is in de ogen van een West-Afrikaan zien wij nog altijd niet als waarde. Als we praten over spullen dan hé ;-)

Hier in Bamako, en dus op onze compound, genieten we door deze regen koele nachten. En groeit het geplante maïs als nooit tevoren. De kippen (gesitueerd achter deze maïs) zijn vrijwel onzichtbaar geworden. Met als gevolg dat we ze, na onze terugkomst uit Koutiala, nogal eens vergaten.

Toch is de droogte in genoemde gebieden van Mali ernstig. Er verschijnen nu dagelijks berichten in de buitenlandse media (http://www.irinnews.org) en blijkt dat overheid en ontwikkelingswerkers het niet eens worden over de situatie.

Meer hierover kunnen jullie lezen in de digitale nieuwsbrief van Afrikanieuws (http://www.afrikanieuws.nl), waarvoor Ewien zo nu en dan in haar vrije tijd schrijft. De nieuwsbrief van deze week bevat een artikel van haar als het gaat om de (dreigende) hongersnood in Mali.

Geen opmerkingen: