01 augustus 2005

Gebruik wat je hebt

Toch een digitaal bericht vanuit Koutiala. Sinds het weekend beschikt ook Koutiala over een snelle internetverbinding. Iets wat tot voor kort nog niet voor mogelijk werd gehouden. Maar daarover gaat deze weblog vandaag niet, meer over de internetverbinding en andere lopende projecten in onze komende augustus-nieuwsbrief.

'Gebruik wat je hebt' werd ons nog een goed duidelijk toen Anco een lekker zittende 'housebroek' voor hemzelf liet maken. Althans, die Ewien voor hem liet maken door een 'nieuwe' kleermaker. Eén die we voorheen nog geen naai-opdrachten hadden gegeven. Altijd weer een test...dat bleek ook dit keer weer.

Ewien was naar de markt geweest om 3 lappen stof te kopen, in de kleur die zij dacht dat Anco mooi zou vinden. Nou, tot daar ging het allemaal nog goed. Vervolgens nam zij zelf één lap om er een wikkelrok van te maken voor in huis. Mocht je dan onverwachts bezoek krijgen, terwijl je in je korte broek achter de computer zit, dan kun je nog altijd snel in een rok wikkelen. Tot hier ging het ook nog allemaal volgens plan.

Dit keer wilden we wel eens een andere naaier uitproberen, om te zien hoe 'precies' (erg belangrijk woord in de naaiwereld ;-) hij een modelbroek na kon maken. Wij dus 2 lappen stof (zaten nog aan elkaar, vandaar) meegegeven aan Aya, die naast de betreffende naaier woont. Plus een perfect passend model, kon niet beter!

Enigszins verbaasd reageerden we toen Aya de dag voor ons vertrek naar Koutiala naar ons toekwam om te zeggen dat de broek bijna klaar was. Alleen de afronding moest nog verzorgd worden. Da's snel dacht Ewien nog bij zichzelf, maar even wachten hoe een en ander uitpakt. En ja hoor, de broek kwam. En wat voor een broek !!

Waren de pijpen te kort? Nee, gelukkig niet. Was de broek niet goed afgewerkt (= delen vergeten, gaten die nog niet zijn dichtgemaakt)? Nee, ook dat niet. Maar wat dan? We legde de nieuwe broek op de modelbroek en ja hoor, laat de modelbroek nu minimaal 1,5 keer breder zijn dan de nieuwe broek. Een olifant kon zijn 'achterwerk' (pardon) er in kwijt. Dus, ja, daar wilden we wel een uitleg bij.

Wel, verklaarde onze naaier (via een tussenpersoon). Als je weinig stof hebt, maak je een passende, 'kleine' broek, maar als je veel stof hebt, maak je een GROTE broek. Ze hadden de broek dus gewoon simpelweg groter gemaakt, omdat we meer stof hadden gegeven. Je gebruikt dus gewoon op wat je hebt. Nou, daar zakt toch letterlijk je broek van af of niet ? ;-) Dat is wat men noemt Afrikaanse logica!!! En deze gedachtegang doet zich niet alleen voor bij het naaien van broeken....

Geen opmerkingen: