12 mei 2011

Tollende hoofden

Het is ongelooflijk wat we aan informatie krijgen te verwerken tijdens onze tijd in Omaha, Nebraska (Amerika)... vandaar de 'tollende hoofden'. Voeg daaraan toe een jetlag, niet voldoende slaap, veel indrukken en lange dagen en het plaatje is compleet :)

We hebben een nieuwe leus gehoord waar we wel achter kunnen gaan staan:”Normal is overrated”! Ofwel: normaal zijn wordt overgewaardeerd. Iedereen doet z'n uiterste best om ergens bij te horen, om tot de normale groep van deze samenleving te worden gerekend. Maar wat is normaal? En wie bepaalt dat? Uiteindelijk blijft toch elk mens uniek!

Dat Amerika Nederland niet is en andersom staat vast. Maar toch blijf ik me soms over dingen verbazen. Blijkt toch dat onze culturen verder uit elkaar staan dan ik dacht. Zonder daarover een waardeoordeel te willen vellen. Enkele grappige voorvallen...

Misschien hebben jullie wel eens gehoord van de zogenaamde 'refill'. In Amerika koop je één keer een drankje en daarna wordt deze standaard bijgevuld. Na het eten nam Anco een koffie en de serveerster pakte de nog halfvolle mok om deze bij te vullen. Anco grijpt naar de mok alsof z'n leven ervan afhangt. Hij dacht namelijk dat ze 'm al mee wilde nemen :)

Wel eens van een 'koffie drive-in' gehoord? Onze gastvrouw in Omaha gaat zo'n 2 à 3 keer per week haar favoriete koffie bij de drive-in halen. Wel handig, als je nog wat slaperig bent en niet op je best gekleed :)

En wat dacht je van een 'motor start-up' op afstand, voordat je de auto instapt? Op die manier kan ook alvast de airco koud draaien. Toen ik dit voor het eerst zag, wist ik even niet wat ik zag.

Het blijft grappig om de verschillen te observeren. Al begrijp je als buitenstaander soms niet hoe de vork in de steel zit. Tot groot vermaak soms van ons gastgezin! En onszelf overigens, omdat de sfeer in huis erg open is en er veel grappen onderling worden gemaakt.

De afgelopen week was het lekker druk en hebben we veel mensen mogen ontmoeten. Elke avond vallen we moe en voldaan in bed. We hebben veel nieuwe dingen geleerd en ontdekt. Nu nog een schifting maken van wat bruik- en haalbaar is in Mali :)

Geen opmerkingen: