06 december 2009

Burkina trip

We bevinden ons alweer drie dagen in Burkina Faso, het is goed om terug te zijn. De laatste keer dat we voet in Ouaga (hoofdstad) zetten, was alweer in 2006. Wat een veranderingen sindsdien, je kunt zien dat Ouaga ver voor op Bamako ligt.

Dit keer is ons hoofdproject de watervoorziening en minimale verlichting voor een project "Dorcas house¨. Een opvangplek voor jonge meiden (15-22 jaar) die tijdelijk meer begeleiding nodig hebben, of helemaal geen plek hebben om naar toe te gaan.

Momenteel heeft het huis een eerste jaar achter de rug, met een groep van 15 meiden. Vijf zullen er volgend jaar terug keren om het eerste jaar nog een keer "over te doen"...

De meiden vinden alle extra aandacht en mensen geweldig en doen bij allerlei zaken extra hun best. Zo ook in de dienst vanochtend, waar ze de dakpannen (bij wijze van spreken, want die hebben we niet in Burkina ;-) van het dak leken te willen dansen. Het was een genot om te zien.

De meiden leren niet alleen lezen en schrijven, maar ook skills als naaien, zeep maken en stoffen verven. Ook wordt een tuintje bijgehouden met verschillende groenten om het vitaminegehalte op peil te houden.

Vanaf dag 1 had het project mijn hart en ook Anco geniet zichtbaar van de plek en de technische snufjes die in basisbehoeften als bijvoorbeeld water voorzien. De waterpomp werkt nu op zonne energie, waardoor het hele dorp kon uitlopen om naar genoegen water te halen. Vol verbazing was men over het feit dat dit water nu niet meer handmatig gepompt hoeft te worden, maar zo uit de slang rolt. Hoe dat toch mogelijk is ?!

Het weerzien in Ouaga met het CAMA team is goed. Drie jaar geleden waren we hier ook in December en maakten we (evenals dit jaar) de Kerstparty mee. Het voelt goed om te weten dat we automatisch "included" zijn.

Morgen (maandag) zullen we het werk hier afronden en langzaam weer "afzakken" naar Mali. In Bobo (op zo'n vier uur afstand van Koutiala) zullen we nog een dagje werken aan computers op scholen. Ook hopen we dit keer bij de Hippo's langs te gaan.

De plek waar zich Hippo's bevinden schijnt erg bijzonder te zijn. Je gaat met een boot het water op om ze te spotten. Meerdere keren zijn we er al voorbij gereden, dus ik vond het dit keer de hoogste tijd om hen met een bezoek te vereren. Gewapend met mijn fototoestel uiteraard. Wordt vervolgd! ;)

Geen opmerkingen: