16 december 2009

Kerstplannen

Langzaamaan beginnen de Kerstgevoelens enigszins op te borrelen. Het blijft moeilijk, dat Kerstgevoel, wanneer het nog steeds ruim 35 graden overdag is ;)

Ook de Malinezen maken zich op voor Kerst anno 2009. Met name de kerken zijn dan druk met allerlei voorbereidingen: toneelstukjes, eten en vooral een kerst-outfit.

Het is ieder jaar traditie om een kerst-outfit te laten maken met speciaal voor deze gelegenheid "ontworpen" stoffen. Deze stof wordt door de christelijke vrouwengroep gemaakt en komt vaak ten goede aan een goed, missionair doel. Ook de Malineze kerk heeft een handvol zendingswerkers in Mali onder haar hoede.

Senegal
Dit jaar zullen we Kerst (we vliegen de 23e) in Senegal vieren. Oude (Mali) vrienden van ons zijn hier zo'n 2 jaar geleden naar toe verhuisd en ze hadden ons al meerdere keren gevraagd hen te bezoeken.

Waarom ook niet dachten we dit jaar? Het lijkt ons een heerlijke plek om lekker bij te komen, vooral te slapen aldus Anco en langs de zee te banjeren. Las in mijn Lonely Planet dat het rond deze tijd wel koud is, rond de 24 graden overdag. Toch maar sokken, sjaal en lange mouwen mee als bagage ;)

In deze laatste tijd van het jaar (en onze week vakantie ;) wil ik weer de fotoblog oppakken. Ik zal met regelmaat een foto (van alledag) plaatsen met een kort verhaal erbij.
Ons bezoek aan de Hippo's heeft plaatsgevonden zoals je ziet ;) Het was erg boeiend, al waren nog niet alle Hippo's terug op stek. We hebben een en ander geleerd als het gaat om hun gedrag.

Hippo's zijn sociale beesten in het water, maar solitair er buiten. Ieder zijn eigen stek. Ook houden ze er in het water van om grond onder hun voeten te hebben. Ze zwemmen wel, maar kortere tijd en altijd in ondiepe wateren.

We konden niet al te dichtbij komen, omdat met name Hippo's met jongen wat agressiever van aard kunnen zijn. Daarbij kun je ook te dichtbij komen, waardoor je foto-moment verkeken is. Ze keren je dan gewoon hun "achterwerk" toe ;)

Genoeg over Hippo´s, nog even terug naar de Kerstdagen.

We wensen een ieder alvast via deze weg "Gezegende Kerstdagen" toe en een heel goed begin van 2010!

Bidt dat we vooral in deze dagen een Licht in Koutiala mogen zijn, op praktische wijze in het leven van alledag, voor de mensen om ons heen.

Geen opmerkingen: