19 oktober 2009

Terug van weggeweest

De afgelopen week hebben we onze jaarlijkse veldconferentie gehad in Teriya Bugu, een groene oase zo'n 1,5 uur rijden van Koutiala. We hadden deze plek nog niet "tijdens het regenseizoen" bezocht en waren verbaasd over de hoogte en hoeveelheid water (zie foto).


Tijdens deze week was er tijd voor spel, ontspanning, maar vooral ook geestelijke opbouw en het naar elkaars verhalen luisteren. Het was de eerste keer met onze nieuwe directeur en dat beviel prima ;-) Hij is een goede luisteraar en herder, die de juiste prioriteiten weet te leggen.

Velddominee
Raar woord eigenlijk als ik er zo naar kijk...Sinds ruim een jaar hebben we een vaste "field pastor", die op conferenties als deze komt om het geestelijke aspect in te vullen.

Zijn boodschappen waren echt een schot in de roos, hij wist ons allen te verbazen met de onderwerpen die hij aansneed. Precies wat we - of persoonlijk of als groep - nodig hadden op dit moment.

Ik zal niet alles wat hij zei herhalen, maar enkele aspecten die me aanspraken geef ik graag door:

Agitator
Denk hierbij bijvoorbeeld aan David en koning Saul. Iedereen heeft "agitators" in zijn leven, mensen die op de een of andere manier alle stoppen op tilt laten slaan. Emoties als boosheid en angst nemen een loopje met je, zodra de "agitator" zijn gezicht weer eens laat zien. Het interessante aan dit is dat we deze mensen nodig hebben om te groeien. Ze triggeren je hart, het diepste van je ziel. Ze zetten je aan tot nadenken, waarom je reageert zoals je reageert.

Vergeving
Een aspect waarover in de christelijke wereld veel wordt gepraat, maar wat niet vaak ten volle ten uitvoer wordt gebracht. De bijbel praat over het "van harte" vergeven (Mt 18:35)... en dat is vaak een probleem.

Vergeving is vaak niet eerlijk, we willen dat de ander (op de een of andere wijze) betaald voor zijn / haar fouten (manupilatie). En daar gaat het mis. Op die wijze blijft er een onzichtbare draad lopen, waardoor je niet loskomt van de ander. (Van harte) vergeven in bijbelse zin houdt in: de aanklacht totaal vernietigen. Niet vergeten overigens - je hebt het nu eenmaal ondervonden - maar het niet meer tegen de ander gebruiken.

Hope in ministry / life
Ter afsluiting vijf principes die toepasbaar zijn op "ministry", maar net zo goed op je eigen leven als christen.
  1. Look at the Kingdom, NOT only your ministry.
  2. Look at Christ, NOT at the circumstances.
  3. Look at successes, NOT just problems.
  4. Look at reality, NOT only exceptions.
  5. Look at your calling, NOT only comfort.
Ziet er naar uit dat ik toch enigszins heb "gepreekt" in deze weblog. Het sprak ons allen aan, dus wellicht kan u/jij er ook wat mee op dit moment...

We hebben verder een hele goede tijd gehad als team. Zowel de diepte in als tijdens een competitief spel. We kwamen allen terug met hoop in ons hart: voor onszelf, ons werk, maar vooral voor de toekomst!


Geen opmerkingen: