13 januari 2009

Middeleeuwse praktijken

Het bezoek van gisteren bezorgde me afgelopen nacht bijzonder fantasierijke dromen ;-) En dan ben ik nog niet eens een vrouw die besneden is en/of wordt. Wat moet dat alle jonge meisjes die dat wel te wachten staan wel niet voor dromen achteraf geven.

Achteraf? Ja, achteraf ... want de meisjes zelf weten vaak niet wat hen te wachten staat. Van jongs af aan is hen gezegd dat besnijdenis noodzakelijk is om een man te trouwen. Maar wat het precies inhoudt? Daarover houdt iedereen - inclusief de moeder - zijn mond.

Hoe verder het bezoek aan een vriendin gisteren vorderde, hoe meer gezichtsuitdrukkingen verrieden hoe 'de ondervragers (bezoekers)' zich van binnen voelden. Helemaal een aanwezige moeder kon niet geloven wat ze hoorde.

Het is ook verschrikkelijk als je weet dat veel meisjes voor het leven getekend zijn, mochten ze het al overleven. Veel babies - je kunt ook op jonge leeftijd worden besneden - lopen infecties op waar ze vaak genoeg aan overlijden. Ditzelfde geldt voor meisjes op oudere leeftijd (zie foto).


De vrouw die het daadwerkelijke besnijden onder haar hoede neemt is niet medisch geschoold, of erger nog: helemaal niet geschoold. De meisjes worden in grote groepen besneden, waarvoor dan maar 1 scheermesje wordt gebruikt. Niets steriliseren van tevoren of schoonmaken tussendoor, gewoon doorgaan. Kun je je het voorstellen? Hoezo overdracht van allerlei (dodelijke) ziekten?

In Mali is besnijdenis door de regering afgekeurd, het is dus in principe illegaal. Niemand houdt zich hier echter aan en waar besnijdenissen in het verleden in de ziekenhuizen werd uitgevoerd (is vrij goed, hygienisch), gebeurd het nu in het geniep, ergens in een achterhuis.

Mali kent ook een "dag tegen vrouwenbesnijdenis', maar ook dat is een facade vertelt mijn vriendin. Er wordt een stofje gedrukt - erg populair in Mali voor speciale dagen -, dat wordt op de tv getoond en dat is het. Niets geen voorlichting, of acties tegen het geheel. Behalve langs de wegen overigens...daar staat hier en daar onderstaand bord (foto)...


Om die reden is zij ook zo gekant tegen besnijdenis en geeft ze voorlichting hierover waar mogelijk. Daarnaast is ze medisch geschoold en kan ze ook de consequenties voor een 'simpele daad' als deze uitleggen. Toch is er nog een lange weg te gaan.

In de 15,20 jaar dat ze werkzaam is onder Malineze vrouwen ziet ze langzamerhand een kentering. De jeugd van vandaag denkt beter over een en ander na. Toch blijven het de oude(re) vrouwen die vast willen blijven houden aan deze eeuwenoude traditie. Die hoek vormt dan ook het grootste gevaar.

Een van de bezoekers wil graag een educatieve video maken over dit heikele onderwerp. Besnijdenis komt meer en meer uit de taboe hoek, waardoor de tijd rijp lijkt om een en ander op selectieve plaatsen - zoals het ziekenhuis - te tonen. Toch is het op tv krijgen van een onderwerp als dit nog niet zo makkelijk. Iedere keer als dit gebeurd, is er toch weer veel tegenstand.

Geen opmerkingen: