19 november 2007

Onverwachte wending

Dit keer een weblog vanuit Conakry, de hoofdstad van Guinee. Mijn stoel staat gericht op de oceaan, nadat we net een duik (fris kon ik het niet noemen ;-) in het zwembad hebben genomen.

Deze onverwachte wending (dit bezoek was niet echt gepland) kwam op, nadat het werk in N'Zao sneller klaar was dan gepland. En vanwege het verlangen van Anco om een radiostation in Conakry te bezoeken waarmee hij al enige tijd e-mail contact heeft over de technische set-up van het hele gebeuren.

Deze radio is opgezet door een CAMA zendelinge en heeft het afgelopen jaar – dat het open is - al bijzonder veel gepresteerd. Tot voor kort had men het niet voor mogelijk geacht om überhaupt een radiostation te bezitten. Radio “Familia” is echter wel aan bepaalde regels gebonden, opgelegd vanuit de overheid.

Niet verkeerd overigens, omdat het ook helpt aanbieders van programma's te 'shiften'. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat de programma's niet ten (on)gunste van bepaalde regilies mogen zijn. Het radiostation haalt haar uitkomsten (met name) uit reclames en het uitzenden van persoonlijke berichten.

Het bezoek aan Conakry is een welkome afwisseling, het is altijd weer leuk om nieuwe steden te bezoeken. Ook geeft het Ewien de gelegenheid wat van het radiowerk te filmen, wat weer als 'promotiemateriaal' kan worden gebruikt.

We merken wel dat Guinee itt Mali nog een langere weg heeft te gaan als het gaat om infrastructuur, opbouw van de stad e.d. Toch glimlachen de mensen – inclusief de militairen - weer meer dan het begin van dit jaar, toen Guinee verstrikt raakte in opstanden en aanhoudende stakingen.

Morgen zullen er metingen worden verricht op het radiostation, zodat de toekomstige energie opzet van radio Familia in kaart kan worden gebracht. De in december te vullen container zal ook materialen gaan bevatten voor het genoemde radiostation.

Dinsdag staat de terugreis naar Mali alweer gepland, zodat we woensdag wat zaken in Bamako kunnen regelen. Alvorens donderdag af te reizen naar Koutiala en te zien hoe onze Bantu zich heeft gedragen. Een grote verrassing blijft het hoe hij op ons reageert, in een nog wat onbekende omgeving. We hebben hem tenslotte wel erg snel aan zijn eigen lot overgelaten ;-)

Geen opmerkingen: