14 november 2007

Brr, koud hé

Het is fris in N’Zao en dat geeft ons extra energie. We worden nu spontaan wakker voordat de ‘wekker’ afgaat ;-) Kun je zien wat 10 graden verschil met je lichaam en geest kan doen.

Het gaat goed met het werk, een en ander verloopt soepel. Anco heeft meerdere huizen van internet voorzien en een extra set zonnepanelen zijn op het dak geplaatst. Het lijkt baat te hebben, al laat de zon zich in Guinee geen hele dagen zien.

Een door Ewien gemaakte videoclip over Hope Clinic en zonne energie (8 min) moet de kijkers wat bewuster maken van de zon als energiebron. Het leven en werken op zonne energie vraagt een bepaalde verandering van denken. Je kunt niet zomaar alle apparaten aansluiten die je met elektriciteit – zonder na te denken – dagelijks gebruikt.

Verder zijn er altijd computerproblemen (hard – en software)... Het vochtige klimaat van Guinee is soms net zo schadelijk als het droge, stoffige klimaat in Mali.

Het team is erg veranderd sinds ons laatste bezoek in juni jl. Zowel in omvang als in samenstelling. In de komende maanden moeten er nog heel wat huizen uit de grond worden getild, om de komende echtparen te kunnen huizen. N’Zao wordt al een echte blanke kolonie ;-)

Voor ons is het altijd weer makkelijk inpassen, als we een bezoek brengen aan Hope. Er is altijd een vaste kern aan mensen die bekend zijn. Op die manier kunnen we de draad weer makkelijk oppakken.

De andere, (nieuwe) teamleden leren we dit keer (beter) kennen onder het genot van een maaltijd. Heerlijk, lekker aan de slag en qua maaltijden geen zorgen!

Het leven in het Guesthouse is druk, maar gezellig. Je hebt als je wilt in ieder geval altijd wel aanspraak. Ook zijn er op dit moment twee Nederlanders die we kennen van een Hope bezoek twee jaar geleden. Zij komen eens per (2) jaar naar de kliniek om hand- en spandiensten te verlenen.

Dit keer bouwen ze warm waterketels van “scratch”. Een hele uitdaging hier in Afrika, waar je vaak het juiste materiaal en handige tools mist. Ook Anco vindt een en ander interessant om als kennis mee te nemen naar Mali. Herinner je je nog wat er gezegd werd over alleen maar koud water (tot nu toe) in de vorige weblog? ;-)

Ook hier hebben we alleen koud water. Om die reden stellen we onze douche maar even uit tot de namiddag, vroege avond. Bij de eerste waterdruppels komt dan nog de gedachte “brr, koud hé” in ons op.

Geen opmerkingen: