09 oktober 2006

Nieuw werk

Nee hoor, we zijn nog steeds zendelingen in Mali. Voor hen die bij de titel van deze Weblog dachten dat we van baan veranderd zijn ;-) Wel is er voor Ewien een 'ander' aspect bijgekomen, bij het werk dat ze vooral achter de computer deed. Vanavond mocht ik weer met collega Carina mee naar de Ghana bar. Een bar waar ze Engelstalige 'ladies' opzoekt om met hen over God, hun werk en hun leven te praten.

Er zijn alweer 6 maanden verstreken, sinds de laatste keer dat ik hier met Carina was. Net voordat we op verlof kwamen naar Nederland, als ik me goed herinner. Er zijn andere gezichten bijgekomen sindsdien, maar de plek en het werk zijn niets veranderd. Het is nog steeds zo donker, dat je moeite moet doen om te zien wie je tegenover je hebt.

Mooie namen kwamen er weer voorbij: Joy, Tina, Karen, Irene....met even mooie gezichten en speciale dames. Iedere vrouw heeft zo weer haar eigen karakter, haar eigen droom. De één houdt van haar werk, de ander zou 'indien God een wonder uitwerkt' vanavond nog ermee willen stoppen. Vaak bedoelen zij met zo'n wonder een andere goede baan, waarmee ze net zoveel geld verdienen (of meer) als ze nu doen. Weer anderen hebben een oprecht verlangen om terug te gaan naar hun geboorteland, zoals Nigeria, Ghana of Togo.

Het is bijzonder hoe Carina het verhaal van David en Batseba zo weet te vertellen, dat het de dames aanspreekt. Dat ze er wat mee kunnen in hun leven, op dit moment. Het is een verhaal over het voor God verbergen van je zonden, over het slapen met iemand anders dan je eigen man / vrouw. Een verhaal ook van hoop, van terugkering tot God.

Het doet me veel om deze vrouwen zo te zien, in een kringetje om Carina die met een kleine zaklamp haar bijbel leest. Ook lachen we met z'n allen als we horen welke vragen de vrouwen elkaar onderling stellen. Al wijst Carina altijd serieus op de mogelijkheid om uit dit werk, uit dit leven te stappen. Helemaal nu ze een inloopcentrum runt, samen met andere christenvrouwen, waar de vrouwen in de namiddag terecht kunnen voor een praatje, een film of gebed.

Het zeepproject – enkele maanden geleden gestart – is een andere mogelijkheid om geld te verdienen. Binnenkort zal er een andere groep vrouwen van start gaan, inclusief Engelssprekende Nigerianen, als ze zich aandienen. Een goed alternatief dus, voor de vrouwen die écht uit de prostitutie willen stappen.

Bij de laatste twee dames komt ook naar voren dat de Ramandan voor hen een stille tijd is. De moslims die oprecht vasten, zie je tijdens deze maand niet in de Ghana bar. Wanneer we vragen wat voor hen te bidden, kijken Carina en ik elkaar aan, als één van hen om wijsheid vraagt. Een goed gebedspunt haken we in. Wijsheid in de te nemen stappen, wijsheid tijdens deze maand van de Ramandan. Wellicht dé maand om de zonde, in dit geval prostitutie, voorgoed de rug toe te keren. Om een vol, nieuwe start te maken, samen met God.

Geen opmerkingen: