25 mei 2005

Malinese verhuizing

Onze kippen doen het goed, ze voelen zich al aardig thuis. En Anco haalt jeugdherinneringen naar boven, waar hij een kip had die zelfs op het stuur van zijn fiets meeging?! Het worden dus echt vertroetelkippen als het aan hem ligt ;-)

Afgelopen weekend hebben we weer een andere ervaring opgedaan, namelijk een Malinees gezin verhuizen. Ze gingen van het ene tweekamerwoninkje (met 5 kinderen) naar het andere. Op de compound waar ze woonden had de huisbaas hun huis nodig voor familie. En ja, dan heb je geen poot om op te staan.

Voor een huisje als dit betaal je in Mali zo'n 15.000 CFA/maand (= zo'n 23 euro)...Wat 'veel geld' is als je gemiddeld een salaris krijgt van zo'n 50/60 euro/maand. Voor dit bedrag woon je in een straatje met allerlei gezinnen aan beide kanten. Je hebt een huis met vrijwel niets er in, in nieuwe huis was ook nog geen elektriciteit. De was/douche plaats is buiten, die je dus deelt met al die gezinnen. Het is dus geen luxe voor veel mensen, wonen in Mali.

Toch nam onze verhuisfamilie het allemaal goed op. Wij hielpen hen bij de verhuizing, omdat een verhuiswagen gewoonweg erg duur voor hen was. We leende de pick-up van ons kantoor en zijn 3 keer heen en weer gereden tussen huis 1 en huis 2. En een verhuizing op z'n Malinees is geen nette, geordende verhuizing als in Nederland ;-) Voor het geval jullie dit dachten...

Alles in dozen doen: waarom? Daar gebruik je (toch wel stevige) lakens voor. Een kast uit elkaar halen? Zou niet weten waarom, gewoon bovenop de pick-up leggen. In onze ogen 'papieren, oude rommel' weggooien? Nee hoor, dacht het niet. Gewoon inpakken en wegwezen!

Anco vond dat deze familie vrij weinig aan bezittingen had, terwijl Ewien van mening was dat het voor een Malinees gezin wel meeviel. Zij heeft namelijk een vriendin waar letterlijk niets in huis staat, behalve een tv, wat slaapmatrassen en matten om op te zitten. Deze man en zijn gezin had echter veel voor zendelingen gewerkt, waardoor 'de afdankertjes' bij hem terechtkwamen.

Al met al blijft het leven voor hen niet makkelijk. Nu is het de uitdaging om voldoende geld voor eten en huur binnen te krijgen elke maand. En dat is niet makkelijk als je onregelmatig werk hebt. Hij werkt zo nu en dan voor ons, maar we kunnen hem geen volledige baan geven. Daarvoor hebben we ook al teveel mensen die we aan werk helpen ;-)

En zo is het voor veel Malinezen 'leven van dag tot dag'. En maar zien of je voldoende te eten hebt iedere keer. Best moeilijk om daarmee geconfronteerd te worden, dag in dag uit. En te weten dat je niet iedereen uit de brand kunt helpen...

Geen opmerkingen: