13 januari 2005

Veelzijdigheid producten

Jullie hebben het vast wel eens gezien, op t.v. of in een boek/tijdschrift: een Afrikaans kindje al spelend met een autoband. Of bijvoorbeeld met coca cola doppen. Heel simpel, maar o zo leuk, vinden de kinderen in Afrika. Zo zie je ook op veel plaatsen zelfgemaakte vliegtuigjes, auto's, etc. van oud blik en / of ijzer. Erg goed / gedetailleerd gemaakt overigens.

Recycling is geen bekend begrip in Afrika, al zou je het bij sommige dingen wel zeggen...Zo zien de taxi's er over het algemeen uit alsof ze zo van de schroothoop gereden zijn. Je mag vaak blij zijn als de deuren op de normale manier (wat is normaal?) opengaan ;-) Het is overigens in West-Afrika echt een sport om zo lang mogelijk (uitgedrukt in jaren) met je auto te blijven rijden. Uiteraard zonder al te veel reparaties te laten uitvoeren. En dat gecombineerd met het feit dat bijna iedere auto die je voorbijrijdt op straat 'zwaar overbeladen' is.

Het mooiste voorbeeld van veelzijdigheid vond ik wel de interactie tussen Anco en de kleermaker door middel van een stuk papier. Aangezien de taalbarrière duidelijk aanwezig is als we hem een bezoek brengen, komen we er toch altijd met handen, voeten, en nu dus papier, uit. Om Anco's idee van een hoeslaken kracht bij te zetten, had hij een en ander op papier gezet. Deze ontwerpen op papier waren niet 'duidelijk' genoeg voor onze Bambara-sprekende kleermaker (die geen hoeslakens kent en gebruikt overigens...), waardoor Anco de schaar erin zetten en met vouwen begon. Om zo het concept nog duidelijker te maken.

Waarop hij vervolgens het papier onder de naaimachine legde en op die manier het ontwerp afmaakte en kon checken of hij ons goed begrepen had. Ja, dat had hij ons, op papier ;-) In de praktijk blijken ontwerpen weleens ietsje anders uit te pakken, maar daar ben je voor in West-Afrika. Concepten, denk kaders die voor ons vanzelfsprekend zijn, kunnen wel eens heel anders geïnterpreteerd worden door iemand uit een andere cultuur. En dat vormt dan ook één van de uitdagingen van het wonen en werken in het buitenland.

Zo zie je maar weer, papier is niet alleen om op te schrijven...

Geen opmerkingen: