14 juni 2009

Aftellen

Nog drie weken voordat we voet op Nederlandse bodem zetten. Op de kalender zijn we nu toch wel aan het aftellen. Een welkome "break" op een koeler plekje op deze aardbol.

Alhoewel, zo slecht is het de laatste dagen niet. Vandaag heeft het wel drie uur achter elkaar geregend. Teken dat de regentijd echt van start is gegaan.

Anco heeft de afgelopen week hard gewerkt om de trekker weer aan de praat te krijgen. Hij vertoont wat slijtage / mankementen, juist nu hij goed gebruikt kan worden. Nu de regens komen worden ook vele akkers druk bewerkt. Skype is toch een handig communicatie middel wat dat betreft. Anco's vader kijkt zo mee - via foto's etc - en voorziet van advies. Handig!

Voordat we naar Nederland komen om containers vullen willen we in Mali een en ander goed achterlaten. Anco is daarnaast druk met de voorbereiding / bestellingen van de containers. Ewien hoopt een groot deel van het script voor een volgende video af te hebben. Op die manier kan ze in Nederland werken aan de "juiste shots", waardoor het project gewoon door kan gaan.

De video over babyvoeding is goed verkocht. Dinsdag gaan we de video nog in de grote kerk in het dorp vertonen, aan de christelijke vrouwengroep. Vorige week wilden we dit al doen, maar toen hadden we niet op zo'n grote opkomst gerekend. Om nu met 45 (i.p.v 8) vrouwen om een klein laptop scherm te gaan zitten, dat is ook niets. We bliezen dan ook de bijeenkomst af en willen het deze dinsdag, wat grootser, overdoen.

De Ivoriaanse dominee, die altijd meehielp bij het schieten van de video's - heeft aangegeven te willen stoppen. Dat was wel even slikken, omdat je er dan opeens voor je gevoel alleen voorstaat. Een goede vriendin vroeg echter wat voor iemand ik zocht en toen ik een en ander opnoemde zei ze pardoes: "O, maar dan weet ik wel iemand! Die voldoet aan vrijwel al je eisen..." Zo gezegd, zo gedaan. In de middag werd ik aan deze en gene voorgesteld. Het ziet er naar uit dat het een goede match is en een gebedsverhoring van beide kanten.

Regentijd is niet alleen gunstig voor de Malinese gezinnen. Gisteren kregen we al direct een aanvraag voor wat extra geld, omdat alle kinderen ziek waren. Met de regen verschijnen ook de muggen weer op het toneel en zal de malaria drastisch toenemen.

Malaria is en blijft nog steeds doodsoorzaak nr. 1. Met name onder de zwakkere groepen, zoals jonge kinderen, oude en zieke (lees: zwangere) vrouwen en mannen. Verschillende organisaties delen bij tijd en wijlen gratis muskieten netten uit, maar lang niet iedereen wil of kan (niet in het bezit) hieronder slapen.

Wijzelf slapen overigens altijd onder een net. Voelt toch nog vaak als echt kamperen ;-) Hierdoor ben je - zegt men - voor 80% tegen beten van muskieten beschermd. Niet mis vinden wij en de moeite waard om hierdoor wat warmer te slapen.

Geen opmerkingen: