22 mei 2009

Lekker op de trekker


Anco voelde zich de koning te rijk op de trekker. Alsof hij even 'terug-gebeamed- was naar de boerderij in Zuidland...Althans, de Malinezen draaiden hun hoofden op straat om, toen ze "een blanke" met een trekker door de stad zagen rijden! Zoiets zien ze tenslotte niet elke dag ;-)

Iedere werker bij ons op de compound komt ook even de mooie trekker bewonderen. Een trekker is toch wel van onschatbare waarde in een land als Mali. Wil je je land bewerken hiermee, dan kun je een trekker een dag huren voor (slechts) 15.000 CFA. Omgerekend ongeveer 30 dollar.

Op de foto's zie je Anco aan het werk op de bijbelschool Bethel. Het grote terrein daar is kaal en dor. Toch wordt er ieder jaar in ieder geval mais gepland. Ieder heeft zo zijn eigen stukje(s) grond om te bewerken en voedsel op te bouwen. In de nabije toekomst hopen we hen verder te kunnen helpen naar een "groener Bethel". Een plek waar ze meer en meer in de eigen voedselvoorziening kunnen voorzien.

Het plan is om twee Malinezen het trekker rijden onder de knie te laten krijgen. Anco zal hen dan voordoen hoe en wat. Op die manier zou het geweldig zijn als een groepje christenen uiteindelijk de trekker kan kopen (voldoende geld bij elkaar krijgen is een probleem!), en zichzelf kan laten inhuren voor het werk op het land.

Het is goed om de trekker te laten test rijden en dingen uit te proberen. Om die reden heeft Anco zaterdag een paar stukjes land omgeploegd. Dat niet alleen Anco het leuk vond, blijkt wel uit de foto's.

De kinderen sprongen om de trekker heen, om de vers-omgeploegde aarde aan hun voeten te voelen. Meerdere keren kregen ze te horen uit de weg te gaan van een van de Bethel leraren. Dat hielp dan even en dan doken ze weer op een andere plek op!

Geen opmerkingen: