17 december 2008

Reislustig

De laatste weken in het oude jaar zullen we veel op reis zijn. Zaterdag zullen we afreizen naar Bamako om een team dat rond de Kerstdagen komt op te halen. Deze trip geeft ons ook de gelegenheid om weer met vrienden in Bamako in contact te komen.

Anco zal een paar dagen bij zijn solarproject in Bamako doorbrengen, terwijl Ewien aan het kerst-shoppen hoopt te gaan. Niet dat we veel nodig hebben, maar we moeten leren meer planmatig te shoppen nu we in Koutiala wonen. In Bamako pakte je snel genoeg de auto om in de supermarkt te gaan halen wat je vergat mee te nemen de eerste keer. Dat is er nu niet bij....

Zoals eerder genoemd hopen we de Kerstdagen door te brengen in Kura, een klein dorpje zo'n 1,5 uur bij ons vandaan. Daar woont een ander Nederlands stel waar we regelmatig mee optrekken. Of zij komen een weekendje uitblazen in Koutiala - voor hen luxe - of wij gaan een weekendje naar hen toe - terug naar de basics ;-)

Gisteren werden er al twee vetgemeste kippen - een bijzonder verschijnsel hier in Koutiala - bij ons aan de deur gebracht. De borst is er afgehaald om voor speciale gelegenheden - Kerst dus - te bewaren.

Na de kerstdagen zijn we een paar dagen in Koutiala, waarna we optrekken naar de plek waar we jaarlijks met het team kamperen. De jongens bij ons vinden het leuk om dit een keer mee te maken en wijzelf vinden het altijd belangrijk om er bij te zijn. Dit is toch de ideale gelegenheid om ontspannen met elkaar te praten en leden van het team te zien die we normaal niet zien.

Dit jaar is het helemaal speciaal, omdat onze oude veldvrienden - nu woonachtig in Senegal - langskomen. Het zal enigszins raar zijn om ze weer te zien, maar ook geweldig om weer met hen te praten!

Voor een van de jongens bij ons zit het avontuur in Mali er dan alweer op. Hij zal met Anco naar Bamako gaan om vervolgens vanuit daar naar huis te vliegen. De twee maanden dat hij hier was zijn wat ons allemaal betreft dan ook omgevlogen.

In deze wat hectische tijd proberen we vooral ook even stil te staan en na te denken over wat Kerst nu echt voor ons betekent. Dat we dit jaar rond de Kerst in een onbekende omgeving zijn draagt hier alleen maar toe bij. Daarnaast kunnen we het dit keer ' in het Nederlands' vieren. Heerlijk om eens niet naar woorden te hoeven zoeken (hoop ik althans ;-)

Vanuit Mali gezegende Kerstdagen toegewenst en alvast een knallend 2009!

p.s.
Hier hebben we voor het eerst een (nep)kerstboom opgezet. Onze nieuwe collega en ik hebben erg veel lol gehad bij het opzetten (geen idee hoe dit te doen).... Nu zit ik zo nu en dan ernaar te kijken en denk ik: waarom zetten we ook alweer een boom(pje) op?

Geen opmerkingen: