18 oktober 2007

Nieuwe leraar gevangenis

Een kleffe groet vanuit Mali. Iedereen zit echt met smart (en zweet) op de koude tijd te wachten. De aanloop is nog even aanpoten, maar daarna trekken ook wij onze deken, cq slaapzak uit de kast ;-)

Het einde van de Ramadan is rustig verlopen, al hadden we wederom hier in Mali / Bamako twee dagen feest. Op straat leken het er overigens wel drie, zolang bleef men in hun nette kleren lopen. Het einde van de Ramadan wordt officieel bepaalt door de stand van de maan, maar hier in Mali lopen de meningen vaak uiteen. En hebben we op z’n minst twee dagen feest (dit jaar vrijdag en zaterdag)…

Maar goed, daarover ging deze weblog niet, gezien de gekozen titel. We willen jullie een update geven als het gaat om het computerproject in de jonge jongensgevangenis.

De laatste maanden is er het één en ander gebeurd en werden er in de zomermaanden geen lessen verzorgd. Op zich niet zo heel erg, omdat ook de scholen rond die tijd vakantie hebben. Een aantal jongens in de gevangenis gaat ook naar school.

De leraar die we ‘hadden’ had persoonlijke problemen, waardoor we het werken met hem niet konden voortzetten. We hoopten in de zomermaanden dat hij tot ‘inkeer’ zou komen en we alsnog met hem verder konden. Dit was helaas niet het geval!

Wat dan? Tsja, dan zit je eerst even met je handen in de haren. De leraren die én goed met computers zijn én contactvaardig zijn liggen (hier) namelijk niet voor het oprapen. Toch wilden we de jongens in de gevangenis niet laten zitten en gingen vol goede moed op zoek naar een nieuwe leraar.

Al rondvragend kregen we er – via via – toch één op het oog. Na enkele gesprekken hadden we er vertrouwen in, morgen gaat hij voor het eerst in de gevangenis lesgeven. De jongens hadden de laatste weken al door – toen ze buiten aan het werk waren – dat er verandering aan zat te komen. Zodra ze ons zagen, zwaaiden ze enthousiast.

We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten en hebben o.a. het samenwerkingscontract met de gevangenis vernieuwd. De directeur stelde geen diepe vragen toen de nieuwe leraar werd voorgesteld. Cultureel gezien confronteer je iemand niet, en 'het hebben van problemen' kent men in Mali maar al te goed.

We hebben er vertrouwen in dat deze leraar zijn beste beentje voor gaat zetten. En de directeur van de gevangenis? Die heeft ook zijn handtekening weer onder het contract gezet. Hieruit spreekt ook duidelijk zijn vertrouwen.

Wordt vervolgd!

Vandaag (vrijdag) zijn we in de gevangenis langsgeweest. De jongens toonden veel interesse toen we de computerzaal opende en begonnen met schoonmaken. Sommige jongens - die de cursus al hadden gedaan - lieten op de computer zien wat ze hadden gedaan. Ook werd er ijverig geveegd en schoongemaakt ;-)

Geen opmerkingen: