23 oktober 2007

Meer dan een apotheek

Mijn Congolese vriendin (kwam met malaria op het werk) – die nu tijdelijk voor ons in huis werkt – ‘inspireerde’ me een weblog over apotheken in Mali te schrijven. Een booming business kunnen we wel zeggen, heel anders opgezet dan we in NL / Europa gewend zijn.

Overigens, Aya is haar moeder en zus bezoeken in Ivoorkust, Guinee. Om deze reden hebben we tijdelijk iemand anders in huis. Daarnaast zal Aya niet met ons meeverhuizen naar Koutiala, omdat haar belangrijkste werk bij onze collega Carina ligt en niet bij ons ;-) We ondersteunden haar financieel, zodat ze zelf als het ware zendelinge in Mali kon zijn. Zij blijft voor onbepaalde tijd weg, om tot rust te komen en bij haar familie te zijn.

Terug naar de apotheken….Iedereen in Mali doet aan wat we noemen zelfmedicatie. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of je kunt het krijgen óf op straat, óf in de apotheken. Met alle gevaren van dien . De straatverkoop van medicijnen is schrikbarend hoog en ook gevaarlijk. Bij de apotheek krijg je vaak gedegen voorlichting, terwijl de verkopers op de straat weinig tot niets geven aan medisch advies. Simpelweg omdat ze ‘gewoon’ medicijnen verkopen en geen kennis hebben op dat vlak.

Van het weekend bij de apotheek – en ook op andere dagen, plaatsen – viel het me op dat er een keur aan dingen te koop is. Niet alleen medicijnen, maar ook geurvreters of simpelweg bodylotion. Ook voor babyvoeding etc. kun je naar de apotheek gaan.

Een goede apotheek geeft ook preventief advies, in de vorm van een mededelingenbord waarop een onderwerp behandeld wordt. Eigenlijk heel simpel, en indien je kunt lezen effectief. Afgelopen weekend viel mijn oog op een sticker met de tekst: “Voorkom malaria, slaap onder een geïmpregneerd muskietennet. Per twee minuten sterft er iemand a.g.v. malaria”.

Of de sticker het specifiek had over Mali, West-Afrika werd niet genoemd. Toch is het sterftecijfer a.g.v. malaria (vooral onder kinderen) schrikbarend hoog. Recent kwam een artikel uit over de inzet van de gemeenschap om malaria te lijf te gaan. Met als hoofdpunt: trek erop uit, ga de dorpen in om malaria te lijf te gaan. Wacht niet totdat mensen naar jou toe komen, want dat is vaak al (te) laat.

Het artikel noemde verder de volgende feiten:
  • Jaarlijks overlijden twee tot drie miljoen mensen aan malaria. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen (WHO, Unicef).
  • De (hoge) kosten om een dokter te consulteren, geeft dat medische zorg voor veel mensen (met name in de dorpen) buiten bereik blijft.
  • Heb je geld om medicijnen te kopen, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk medicijnen in handen krijgt. De overheid dient de juiste (hoeveelheid) medicijnen te krijgen op de juiste plaats. Goed logistiek management (o.a. transport) schort daarbij nogal eens.
Om genoemde redenen is preventie zo noodzakelijk, in welke vorm en schaal dan ook. Wil je meer weten over de ziekte malaria in Mali? Lees dan verder op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Malaria.

Malaria is zeker een onderwerp wat we graag zouden behandelen in één van de korte gezondheidsvideo. Met daarbij in meest ideale zin ook de trek naar de omringende dorpen in Koutiala om de video te tonen.

Geen opmerkingen: