27 juni 2007

Maliwood

De rust is enigszins teruggekeerd, na het intensieve filmen de afgelopen dagen. Heb gemerkt dat het meer van me vroeg (geestelijk en lichamelijk) dan ik vooraf had kunnen bedenken. Je bent toch intensief bezig in een andere taal, buiten in de zon en het werk achter de schermen (zie foto). Toch vond ik de samenwerking – als eerder gezegd – met de ‘cast’ een geweldige ervaring. Nu het editen van de film nog ;-)

Dat men in Mali niet alles kan doen en zeggen zagen we de afgelopen week in het nieuws. Meerdere journalisten en een leraar zijn door de rechter berecht, wegens het beledigen van de president. De leraar had zijn leerlingen opdracht gegeven een essay te schrijven over een fictieve president en zijn maitresse.

Hier achterkomend werd de betreffende man berecht tot 2 maanden celstraf. De journalist die erover schreef kreeg (ik meen) 12 dagen cel. Protesterende journalisten die het verhaal overnamen, kwamen er met een scherpe waarschuwing af.

Dit zette ons even stil bij het feit dat we in een tolerant land mogen leven, maar dat niet alles geoorloofd is. Een educatieve video over taboe-ziekten in Afrika is dan ook ‘verboden gebied’. Een aan het ziekenhuis verbonden advocaat heeft een ieder strikt verboden hierover ook maar te schrijven, of cijfers te noemen / naar buiten te brengen.

Momenteel bevinden we ons nog steeds in Koutiala, wegens het werk van Anco dat moet worden afgerond. Hij is een internetantenne aan het lassen, om een collega-organisatie 2 weken van internet te voorzien. Voor hen vindt namelijk een belangrijke conferentie plaats, met gasten van buiten.

Persoonlijk vinden we het niet zo erg om buiten Bamako te zijn, omdat vandaag en morgen een nationale staking is uitgeroepen. De overheidsambtenaren willen aan de nieuwe regering laten zien dat ze macht hebben en niet zomaar met alles in zullen stemmen. Om dit te bekrachtigen leggen ze hun werk neer.

Daarnaast kent Bamako (als groeiende hoofdstad) meer en meer electriciteitsproblemen. De verschillende buurten kennen dan ook dagdelen waarop er geen stroom is. Iets wat nog niet eerder is voorgekomen in de tijd dat we in Bamako wonen. Het tekort aan regenwater tot nu toe is hier de oorzaak van. De stuwdam die electriciteit moet opwekken werkt hierdoor niet op volle kracht. Gevolg: tijdelijke energie-opheffingen.

Donderdag hopen we beiden weer richting Bamako te gaan, om daar nog een paar dagen van huis en haard te genieten. Zondag doen we een ander land aan, Gambia, al ontpoppen we ons dan als toeristen. We hopen van zon, zee en strand te genieten tijdens een vakantie van twee weken.

O ja, de naam van deze weblog? In het kader van onze opstartende filmactiviteiten hebben we in een gekke bui een naam gekozen: Maliwood productions. Of we dit daadwerkelijk gaan gebruiken in de toekomst staat nog niet vast, maar het verzintraject was al plezierig om door te lopen ;-)

Geen opmerkingen: